MAG DAT: een kapot wijnglas in de glasbak gooien? - indebuurt Tilburg

2022-05-28 05:18:01 By : Mr. jack huang

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je een kapot wijnglas in de glasbak gooien?

Nadat jij en je familie genoten hebben van een heerlijke lasagne met een goed glas wijn moet het hele spul natuurlijk schoongemaakt worden. En ja hoor, daar laat je een glas vallen. Waar moeten die scherven heen? 

Scherven brengen geluk, zeggen ze weleens. Je eerste ingeving zou zijn om de scherven netjes in de tas bij de lege flessen te doen, toch? Het is inmiddels allebei glas. Toch pakken we De Afvalwijzer van Tilburg er maar eens bij. Huh? Volgens De Afvalwijzer moet een wijnglas helemaal niet in de glasbak! “Let op: alleen verpakkingsglas is bestemd voor de glasbak. Al het andere glas (onder andere vuurvast glas van bijvoorbeeld ovenschalen hoort bij het restafval. Op de milieustraat kun je ook het zogenaamde vlakglas gratis inleveren, dit zijn o.a. ruiten en draadglas zonder kozijnen en spiegels. Hiervoor is een aparte vlakglascontainer aanwezig.” Drankenglas zoals wijnflessen moet wel gewoon in de glasbak, maar wijnglazen niet omdat het geen verpakkingsglas is.

Waarom kan het eigenlijk niet in de glasbak? Wijnglazen loodoxide bevatten, en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Ook hittebestendig glas mag dus niet een een glasbak. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval. Dat wist je niet, hé?

Het is lekker weer en Tilburg is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Tilburg en blijf op de hoogte van alles over en rondom Tilburg.

Oelala! Deze drie speeltjes worden het meest gebruikt door Tilburgers

Aangeboden door De Wit Schijndel

Ingrid en Harry hebben een saloon in de achtertuin: ‘Het is jeugdherinneringen ophalen’

Blijf op de hoogte van alles uit Tilburg

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden