Oekraïner probeerde luxejacht van Russische baas te laten zinken | De Standaard

2022-09-23 21:47:04 By : Mr. Peter Su

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

Een Oekraïense man heeft toegegeven dat hij geprobeerd heeft om het luxejacht van zijn Russische baas te laten zinken, als reactie op de invasie in Oekraïne.

Het luxejacht Lady Anastasia, 48 meter lang, behoort toe aan Aleksandr Mikheev, algemeen directeur van Rosoboronexport, het wapenexportbedrijf van de Russische staat. Het jacht lag aangemeerd in Port Adriano, op het Spaanse eiland Mallorca, toen de man zaterdag enkele kleppen opende in de machinekamer, met de bedoeling om het jacht te laten zinken.

Voor hij het schip verliet, vertelde de man – die op het jacht werkt als mechanicus – de rest van de bemanning wat hij had gedaan. Zij verwittigden de autoriteiten, en konden voorkomen dat het jacht daadwerkelijk zou zinken.

De man werd opgepakt door de Guardia Civil en later opnieuw vrijgelaten op borg. Hij verklaarde tegenover de rechter dat hij geen spijt had van zijn daden en wraak wilde nemen op zijn baas omdat hij wapens levert aan de Russische regering. Nieuwsbeelden van de invasie in Oekraïne hadden hem ertoe aangezet. ‘Er was een video van een helikopteraanval op een gebouw in Kiev. Ze vallen onschuldige mensen aan’, zei hij volgens lokale media.

Bij de Russische invasie in Oekraïne zou ook het vrachtvliegtuig Antonov AN-225 vernield zijn. Het ‘grootste vliegtuig ter wereld’ stond geparkeerd op een vliegveld nabij Kiev.

Moskou is internationale paria, maar Poetin doet gewoon door

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van 3  plus-artikels.

Geen abonnee? Lees 5 plus-artikels gratis  

Ontdek al uw digitale voordelen als abonnee  

Uit zijn bizarre, weinig realistische toespraak blijkt dat Vladimir Poetin inziet dat zijn land de o...

De eerste drie ­levensjaren zijn cruciaal, vooral ook inzake taalinput, thuis en in de ­crèche, schr...

Geen abonnee? Lees 5 plus-artikels gratis 

Ontdek al uw digitale voordelen als abonnee 

Lees de volledige krant digitaal >