Verhoogde subsidie warmtepompen bekend - Installatie.nl

2022-05-28 05:18:31 By : Mr. Aurora Ho

Home » Nieuws » Verhoogde subsidie warmtepompen bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de verhoogde subsidiebedragen voor warmtepompen bekend gemaakt. Grofweg gaat de subsidie voor warmtepompen met de helft omhoog.

Dit betekent dat ongeveer 30 procent van de kosten van een warmtepomp door de overheid betaald wordt. Bekijk hier de volledige apparatenlijst.

De verhoging werd vorig jaar al door het kabinet aangekondigd. Met de verhoging wil de regering vooral de hybride warmtepomp, de combinatie tussen cv-ketel en warmtepomp, een extra stimulans geven in bestaande bouw. Niettemin vallen ook volledig elektrische warmtepompen onder de verhoging. Werd voorheen ongeveer 20 procent van de aanschafprijs van een warmtepomp vergoed: per 1 januari gaat dit fors omhoog naar 30 procent: voor een hybride van 4 kw was de subsidie €1600 euro: dit wordt €2400 euro.

Lees hier alles over het aanbod van hybride warmtepompen.

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Ook voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022 een ISDE-subsidie van 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Alleen apparaten met een vermogen van minder dan 70 kW vallen onder deze subsidieregeling. Verder is het goed te weten dat de subsidie enkel geldt voor bestaande bouw. In de nieuwbouw is de ISDE-subsidie in 2020 vervallen.

Op de apparatenlijst op de website van RVO staan per apparaat twee subsidiebedragen vermeld. Het hogere subsidiebedrag is alleen geldig voor subsidieaanvragen die vanaf 1 januari 2022 zijn ingediend en waarbij het apparaat is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Het is dus niet mogelijk om voor eerder geïnstalleerde warmtepompen alsnog een hoger subsidiebedrag aan te vragen.

Het ziet er naar uit dat ook zonneboilers gaan meeprofiteren van de hogere subsidie. Deze regeringsmaatregel is echter nog niet gepubliceerd in de Staatscourant, en dus nog niet officieel.

Isolatiemaatregelen vallen ook onder de ISDE-subsidie. Ook hierin zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Zo moet om subsidie te krijgen op gevel en spouwmuurisolatie minimaal 10 vierkante meter in de opdracht staan. Voor dak-, vloer- en bodemisolatie geldt een minimum van 20 m2. Voor subsidie op isolerend glas geldt een minimaal oppervlakte van 8 vierkante meter.

Als ik alleen dak isoleer krijg ik dan ook subsidie

8 vierkante meter glas, wie heeft dat? Is weer een regeling waar veel huishoudens niets mee kunnen

Een vrijstaande woning hebt je al snel 16m2 glas. Dus 8 is echt niet veel.

Op een flatje 3 hoog achter niet nee. Maar een eengezinswoning al gauw 20 m2 hoor.

Kan ik geen sloop premie krijgen voor m’n oude huis?? Proberen een moderne woning te maken van een ouwe keet lukt toch niet..

Ik zou toch wel eens willen weten wat het nu echt netto scheelt allemaal, als ik de jongens van enexis hoor werkt het allemaal toch niet zo lekker…

De hybridepomp verwarmt het water in de leidingen tot max 50graden. Uw cv ketel doet dit tot max 80graden. Er is dus een wezenlijk verschil. Die 30graden extra moet altijd bij verwarmd worden bij een hybridepomp. Door de cv ketel of door elektrische radiatoren. Voor de eerste 30graden wayer verwarmen gebruikt u dan weliswaar geen gas mqqr circa 4000kWh per jaar voor de hybridepomp.

Met een warmtepomp stook je bij koud weer altijd constante kamertemperatuur, sowieso kom je dan uit met lagere aanvoer.

Bij vloerverwarming pas je vaak een pomploze verdeler toe om aanvoer van ongeveer 30 graden te halen.

Ons eigen huis uit 2004 met de standaard radiatoren heeft bijvoorbeeld vrijwel altijd voldoende aan een aanvoer van 40 graden of minder. Oudere huizen met vaak grote radiatoren die gedeeltelijk zijn nageisoleerd komen ook vaak uit met aanvoer 40 graden.

Wat je zegt klopt niet! Wij hebben al jaren de CV temp op 50 gr staan en het huis is warm.

Rick en Ruud, u zult het beiden wel beter weten, echter kun je bij een hybridepomp niet zonder bijstoken met je cv ketel. Tenzij je leeft met 16graden ofzo:) Daarbovenop moet ook het huis voorzien zijn van vloer, spouw en dakisolatie. We kunnen het uiteraard positiever brengen dan het is, zoals bij de verbruikscijfers van auto’s:)

Met een warmwaterpomp met circa 150m pijpen voor het warmwater uit de grond kan het wel. Deze zijn dan ook direct pakweg 20k duurder.

Dhar, wat je zegt is feitelijk onjuist… verdiep je eens in de materie zou ik zeggen. Al meerdere hybride installaties weggezet en thuis ook 1, waarvan het extern bijverwarmen door de CV ketel zelfs is uitgezet. Geen moment koud in huis, er zijn zelfs hybrids die pas op gas bij stoken ruim onder 0. Dus voornamelijk elektrisch…

Leek een leuk initiatief. en zou de hybride warmtepomp graag geplaatst zien worden. De prijs is reëel. Probleem is echter dat er blijkbaar nieuwe radiatoren geplaatst moeten worden, deze kosten maar liefs 3000 euro. Dat verhaal staat nergens vermeld,maar hoor je dan van de installateur. Nou doen we dus niet

Voor hybride hoef je nooit nieuwe radiatoren te plaatsen. Zoek een andere installateur.

Voor full electric warmtepomp (zonder CV ketel) hoeft het vaak ook niet, soms wel.

Oude radiatoren hebben een vuil/roestlaag aan de binnenzijde. Dit heeft zeker wel impact op de warmteafdracht aan de buitenkant. Het kan dus wel beter zijn om dan ook maar direct je stalen leidingen en ijzeren radiatoren te vervangen. Het advies is zo gek nog niet.

Dhar, wat je zegt is feitelijk onjuist… verdiep je eens in de materie zou ik zeggen. Al meerdere hybride installaties weggezet en thuis ook 1, waarvan het extern bijverwarmen door de CV ketel zelfs is uitgezet. Geen moment koud in huis, er zijn zelfs hybrids die fabrieksaf pas op gas bij stoken ruim onder 0. Dus voornamelijk elektrisch…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

CO-keur, een systeem waarbij de certificering bij CO-keur ligt en zzp’ers hier onder licentie gebruik… Lees verder →

Nieuwe gebouwen met een dakoppervlak van 250 vierkante meter of meer moeten vanaf 2025 verplicht… Lees verder →

Speel de Ventilatie Quiz van Installatie.nl Lees verder →

De VSK heeft vorige week 28.299 bezoekers naar de Jaarbeurs in Utrecht. De organiserende Jaarbeurs… Lees verder →

Nefit Bosch heeft met een nieuwe HR-ketellijn voor groot vermogen: de Condens 700 WP. Deze… Lees verder →

Een handige hulp voor wie op een veilige manier zonnepanelen op hoogte wil brengen. Steigerspecialist… Lees verder →

Tijdens de VSK presenteerde Remeha een uitbreiding van haar E-HP warmtepompserie. Dit geldt zowel voor… Lees verder →

ISSO komt met een gratis kennisdocument over energieopslag. De ‘Handreiking energieopslag en netinpassing’ staat vol… Lees verder →

Dag 4 van de VSK. In onze dagelijkse video gaan op zoek naar de toekomst.… Lees verder →

De plussen en minnen van de 25e VSK op een rijtje, in de gebruikelijke na-analyse.… Lees verder →

De hybride warmtepomp gaat als een warm broodje over de toonbank: door opschaling en innovaties dalen de prijzen, nog eens geholpen door een ruimhartige subsidie van 30%. Toch lopen, door personeelstekort en materialenschaarste de wachttijden op. De redactie van Installatie.nl analyseert de trend en inventariseert de verschillende hybride-smaakjes.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

Wat weet jij over de energietransitie, warmtepompen en cv-ketels? Test je kennis in Het Grote Installatie Puzzelboek. Bestel het boek hier.