MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien? - indebuurt Gouda

2022-09-02 21:28:29 By : Malik Zhu

Soms weten we eigenlijk helemaal niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Het is je vast weleens overkomen, tijdens het afruimen van de tafel laat je per ongeluk de ovenschaal vallen. Het resultaat? Een keukenvloer vol scherven. Alle kleine stukjes verdwijnen in de stofzuiger, maar wat doe je met de grote scherven. Waarschijnlijk neig je ernaar om alles in een van de glasbakken in Gouda te gooien, maar wist je dat dat niet mag? Wij belden met Cyclus in Gouda om uit te zoeken waarom dit niet mag.

“Een kapotte ovenschaal moet bij het restafval”, vertelt een woordvoerder van Cyclus. Niet alleen ovenschalen moeten bij het restafval; hetzelfde geldt voor alle soorten drinkglazen, spiegels en kapotte ruiten. Dat is verbazend, want op het oog ziet het er exact hetzelfde uit als bijvoorbeeld een lege wijnfles. “Het verschil zit hem in de samenstelling van het glas. Een vuurvaste ovenschaal bijvoorbeeld, heeft een ander smeltpunt dan een lege wijnfles. Op die manier komen er dus stukjes niet-gesmolten glas tussen het nieuwe glas terecht bij het recyclen.”

Wat betreft de drinkglazen: wijnglazen kunnen loodoxide bevatten en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval.

Nu je weet wat er niet in de glasbak mag, is het ook handig om te weten wat er wél in kan gooien? Al het verpakkingsglas kan gewoon in de glasbak. Denk hierbij aan lege wijn- of bierflesjes en lege potten van bijvoorbeeld eten, babyvoeding of cosmetica zoals crème en foundation.

Het is bramentijd en dat betekent dat de bramenstruiken weer vol hangen. In Gouda spotten wij struiken bij het Goudse...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Gouda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Gouda.

Weekendtip: steek je handen uit de mouwen tijdens dit Open Huis boordevol activiteiten

Altijd op de hoogte van het nieuws van Gouda: zo mis je niets

Blijf op de hoogte van alles uit Gouda

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden