McIntosh MC2152 en C70 buizenversterkers vanwege 70 jarig jubileum

2022-03-18 05:41:26 By : Ms. Alisa leung

De Amerikaanse audiofabrikant McIntosh bestaat sinds 1949 en viert dus volgend jaar zijn 70-jarig jubileum. Om het jubileum luister bij te zetten lanceert het bedrijf een setje buizenversterkers. Het setje bestaat uit een eindversterker genaamd MC2152 en een voorversterker genaamd C70. Het uiterlijk van beide toestellen is duidelijk geïnspireerd door vroegere ontwerpen. In eerste instantie zal de set in een beperkte oplage van zeventig stuks worden gemaakt. Als de beperkte oplage is uitverkocht, zal de productie verder gaan maar de toestellen krijgen dan “gewone” serienummers en zullen niet meer als exclusieve jubileumeditie herkenbaar zijn.

Het in de Amerikaanse plaats Binghampton gevestigde audiobedirjf McIntosh is opgericht in 1949 en viert dus volgend jaar zijn zeventigste verjaardag. Vanwege het jubileum lanceert McIntosh een jubileumsysteem, zijnde een set versterkers. De set bestaat uit de MC2152, een eindversterker, en de C70, een voorversterker. Het muzieksignaal wordt in beide apparaten bewerkt en versterkt door buizen, die prominent zichtbaar zijn.

Van dit jubileumsysteem zullen slechts zeventig setjes worden geproduceerd. De serienummers van een set zullen gelijk zijn en op het glazen front van de C70 is straks te lezen dat het apparaat een jubileumexemplaar is. De koper van het herdenkingssysteem krijgt ook een fraai boek genaamd met daarin de geschiedenis van McIntosh.

McIntosh grijpt de gelegenheid aan om een goed doel te steunen. Van het aankoopbedrag iedere verkochte jubileumset zal McIntosh 1.000 dollar doneren aan het in 1919 opgerichte Save The Children. Deze organisatie bestaat volgens jaar precies honderd jaar.

De MC2152 is volgens McIntosh het resultaat van zeventig jaar ervaring met het bouwen van versterkers. De MC2152 kan twee keer 150 Watt leveren aan acht, vier of twee Ohm. Ieder kanaal is voorzien van een viertal buizen van het type KT88. De voortrap van de eindversterker is voorzien van een viertal buizen, twee van het type 12AX7A en twee van het type 12AT7. Ieder kanaal heeft dus in totaal acht buizen.

De gebruiker kan de visuele kleuring van de voorbuizen kiezen. In de stand “uit” ziet de gebruiker alleen de natuurlijke gloed van de buizen. De gebruiker kan ook kiezen voor groene of blauwe verlichting. McIntosh heeft gekozen voor klassiek ogende draaiknoppen.

Muzieksignaal komt binnen via de cinch-ingang of via de XLR-ingang. De luidsprekeraansluitingen zijn door McIntosh zelf ontwikkeld en zijn al vele jaren in gebruik.

De C70 is bedoeld als het ultieme gezelschap van de MC2152. Vijf buizen van het type 12AX7A en één buis van het type 12AT7 zijn zichtbaar vanaf de bovenkant. Alle knoppen zitten op de voorkant. Bronkeuze en volumeniveau worden door LED-indicators weergegeven.

De gebruiker heeft de beschikking over in totaal zeven ingangen. Twee gewone lijningangen zijn gebalanceerd uitgevoerd en daarnaast zijn nog een drietal cinch-lijningangen beschikbaar. Verder heeft de C70 een tweetal draaitafelingangen, één voor mm-elementen en één voor mc-elementen. Ook aan uitgangen is geen gebrek want de C70 heeft twee XLR-uitgangen en twee cinch-uitgangen en op het frontpaneel is ook een hoofdtelefoonaansluiting te vinden.

Van de jubileumset zullen slecht zeventig exemplaren worden gemaakt. Als de jubileumset is uitverkocht zullen de MC2152 en C70 ook los worden verkocht.

Wij hebben op dit moment geen prijsinformatie voor Nederland en we weten ook niet hoeveel jubileumsets naar Nederland zullen komen. De Nederlandse importeur heeft laten weten dat vanwege het exclusieve karakter van de jubileumset informatie over beschikbaarheid en prijs op aanvraag zal worden verstrekt.