NOS Op 3

2022-03-18 05:41:36 By : Mr. Michael Hu

Het lijkt regelrecht uit een Bond-film getrokken, kost omgerekend 2,2 miljoen euro en staat er pas in 2018. Casa Brutale kost wat, maar dan heb je ook wat: een supermodern huis, gebouwd in een rotswand, met een glazen infinity pool als dak. Vanaf het balkon tuur je zo de diepte in.

Het ontwerp van het Haarlemse architectenbureau OPA Works ging al viral. En nu wil iemand het huis daadwerkelijk laten bouwen. In een bergwand in Libanon.

- 270 vierkante meter - 2,2 miljoen euro - 8x8 meter glazen wand - op 2160 meter hoogte

Architect Laertis-Antonios Ando Vassiliou richtte OPA eind 2014 op. Laertis: "we waren net begonnen en zochten een manier om wat meer in de spotlights te komen. We hadden net het moment gehad waarop Kim Kardashian met haar kont het internet wilde 'breken'. Wij dachten: dat is maar een kont. Wij kunnen dat beter."

Laertis en zijn partner bedachten toen het ontwerp voor Casa Brutale, een hoog huis van glas en beton dat voor het grootste deel in een rotswand is gebouwd. De schetsen gingen al keihard op zakelijke sites, onder meer Slate, CNET en Yahoo schreven erover.

"We hadden geen idee dat het zo groot zou uitpakken, in zo'n korte tijd", zegt Laertis. Toch duurde het nog tot oktober tot de beoogd eigenaar, de steenrijke vastgoedbaas Alex Demirdjian, contact zocht. "Hij wilde een huis in een rots, en door een simpele zoekopdracht via Google kwam hij bij ons terecht." 

En inderdaad. Als je op google zoekt naar een 'cliff house', kom je al gauw uit bij Casa Brutale.

De bouw van het huis is de grootste uitdaging. Laertis: "In de winter valt er tot twee meter sneeuw op die berg. Bovendien, als het water bevriest, kan het glas barsten en dat wil je natuurlijk niet." Er moet dus een verwarmde overkapping komen. Die bestaan, wel, maar zijn duur. "Het is al een prijzig project, we mogen dus niet al te ver over ons budget heen."

Met dat beton en glas is Casa Brutale ook niet echt een knus optrekje te noemen. Toch zou de ontwerper er zelf best willen wonen. "Ik heb het zo getekend dat ik er zelf zou kunnen leven. Ik heb een kind van 2,5 en dat kan gevaarlijke situaties opleveren, want het heeft nogal wat scherpe randen en hoeken. Maar ja, je woont in een rotswand of niet, scherpe hoeken horen er nou eenmaal bij."

De eigenaar bezit een deel van de berg waar het huis wordt gebouwd en heeft er een vastgoedproject in de buurt. "Misschien gaat hij er zelf wonen, misschien komt er wel een huurder in. Dat moeten we afwachten," zegt Laertis. 

"Ik kijk in elk geval uit naar het openingsfeestje - een poolparty uiteraard. De eigenaar kent behoorlijk wat gave mensen. Er komen modellen en er is genoeg champagne - dat moet helemaal goed komen!" 

Dit is een artikel van:

Flitsbezorgdiensten doen er alles aan om je tot een eerste bestelling te verleiden. Ook al kost het ze meer dan het oplevert.

Live op YouTube konden jongeren vandaag hun vragen stellen aan klimaatbeleidsbepalers van Shell, Milieudefensie en de VVD.

In een week waarin het non-stop gaat over klimaatverandering, gaat NOSop3 live in gesprek met jongeren en mensen aan de klimaatknoppen.