Duizenden cv-ketels van Nefit gevaarlijk: kans op brand en vergiftiging | RTL Nieuws

2022-03-18 05:41:49 By : Mr. Bobby Deng

Honderdduizenden mensen in Nederland hebben een gevaarlijke cv-ketel in huis. In een bepaald type van de TopLine HR-ketel van Nefit kunnen vlammen ontstaan, die mogelijk kunnen leiden tot brand. Bovendien geeft de ketel een risico op koolmonoxidevergiftiging. Daarvoor waarschuwen experts na onderzoek van RTL Nieuws.

Update 20 november 2018: Onderzoeksbureau TNO heeft naar aanleiding van deze berichtgeving onderzoek gedaan naar de cv-ketels. Daaruit blijkt dat er geen verhoogd veiligheidsrisico is. Lees hier meer.   

Het gaat om de serie van de TopLine-ketel die tussen 2006 en 2009 is geproduceerd. De warmtewisselaar van die cv-ketel kan door de hitte vervormen, waardoor zeer heet rookgas kan lekken in de witte mantel van de ketel. Daardoor kan de ketel in brand vliegen. Rookgas is het uitlaatgas van een cv-ketel.

ZIE OOK: Kijk hier of jij een gevaarlijke ketel hebt

Deze cv-ketel is al langer een zorgenkindje voor Nefit. Vorig jaar waarschuwde het bedrijf dat de ketel gevaarlijk zou kunnen zijn, omdat installateurs soms de zogenoemde branderklemmen niet goed afsloten. Nu blijkt dat een ontwerpfout van de ketel het gevaar veroorzaakt.

Technisch expert Peter Coppes van C+B advies en expertise deed op verzoek van RTL Nieuws onderzoek naar de TopLine-ketels [.pdf]. Naast het risico op woningbrand, maakt hij zich grote zorgen over het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. "Ik noem het een CO-bom. Niet omdat het ding zal ontploffen, maar omdat ie zo'n grote hoeveelheid CO kan produceren. Onbegrijpelijk!"

In een ketel met een lekke warmtewisselaar komt koolmonoxide in de witte kap van het toestel. De kap is dicht, maar volgens Coppes zijn er situaties denkbaar waarbij de koolmonoxide uit de ketel ontsnapt en zo bewoners kan vergiftigen. Coppes stelt samen met mede-onderzoeker en gastechnisch expert Piet Maas dat de ketel niet veilig is te gebruiken en dat eigenaren de ketel moeten laten vervangen.

Jasper is geschrokken: "Ik weet niet wat er had kunnen gebeuren"

Jasper Backx uit Rotterdam had een toestel met een kromme warmtewisselaar. Dat leidde bij hem tot een beginnende brand in zijn ketel. De zwarte bekleding aan de binnenkant van het toestel was door de hete gassen weggesmolten (te zien op de foto rechts).

Jasper kwam er net op tijd achter. Zijn installateur zag dat het metaal van de wisselaar ver was doorgezakt. Nefit heeft toen een nieuwe wisselaar geplaatst. Jasper vindt dat hij aan een ramp is ontkomen: "Ik weet niet wat er had kunnen gebeuren als het was doorgegaan. En dat vind ik eng."

"Levensgevaarlijk", noemt cv-expert John Visser de TopLine-ketels met een kromme warmtewisselaar. "Ik heb vier klanten met zo'n toestel en bij drie kwamen de rookgassen door een kier naar buiten."

OPROEP: Heb jij gevaarlijke situaties meegemaakt met jouw (Nefit-)cv-ketel, zoals een brand of koolmonoxidevergiftiging? Laat het ons dan weten via rtlnieuwsonderzoek@rtl.nl. Zo kunnen we met jouw hulp ook andere gevaarlijke situaties onderzoeken.

Grotere installatiebedrijven hebben al 'tientallen gevallen' gehad waarbij de warmtewisselaar is kromgetrokken. In totaal zijn er honderden gevallen bekend bij onze redactie. Nefit bevestigt aan RTL Nieuws dat ze te maken hebben met 'een hoge uitval van warmtewisselaars' bij de serie TopLine.

ZIE OOK: Nefit verzweeg problemen met cv-ketel tegenover NVWA

Als installateurs een kromme warmtewisselaar tegenkomen, stellen ze de ketel vaak onmiddellijk buiten bedrijf en brengen ze Nefit op de hoogte, vertellen ze aan RTL Nieuws. Monteurs van Nefit komen dan zo snel mogelijk de warmtewisselaar vervangen. Meestal binnen twee dagen, soms binnen twee uur.

Op deze foto is de kromme wisselaar duidelijk te zien.

In Nederland zijn 128.090 stuks van de bewuste serie TopLine-ketels verkocht. Ook zijn er ruim 50.000 geëxporteerd naar onder meer Duitsland en België. Het is onbekend hoeveel daarvan nog in bedrijf zijn.

Nefit ontkent dat de ketels onveilig zijn: "Een toestel waarvan de brander op de juiste manier is gesloten en dat volgens de voorschriften wordt onderhouden, kent geen verhoogd risico voor de gebruiker en zijn omgeving. Dit geldt zelfs als de warmtewisselaar defect is. Koolmonoxidelekkage buiten het toestel door een defecte wisselaar is uitgesloten."

Wel zegt het bedrijf in een reactie [.pdf] dat in 63 gevallen smeltschade is ontstaan binnen de ketel en in 8 gevallen smeltschade zichtbaar was aan de buitenkant. Ook gaan de warmtewisselaars in de ketel sneller dan verwacht kapot. Tot nu toe zijn in totaal bijna 25.000 wisselaars vervangen. Daarnaast beloofde het bedrijf de NVWA eerder al om voor eind van dit jaar alle branders te vervangen. 

Meer op rtlnieuws.nl:​ Koolmonoxide erg verraderlijk: dit doet het gas met je

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.