Marktaandeel concentrisch groeit verder - Installatie.nl

2022-08-12 22:31:50 By : Mr. Weisre Boda

Home » Nieuws » Marktaandeel concentrisch groeit verder

Steeds meer installateurs maken gebruik van concentrische rookgasafvoersystemen. Het zijn vooral kleine installateurs en eenmanszaken die structureel parallel blijven aansluiten.

Volgens fabrikant Ubbink, behorend tot de marktleiders in kunststof rookgasafvoersystemen, wordt dit jaar 40% van de cv-ketels concentrisch aangesloten. Bij Burgerhout, samen met Ubbink verantwoordelijk voor het gros van de rookgasafvoeren met individuele aansluitingen, wordt ook een stijging gemeten in de productieverhouding.  Hier is dit jaar een kwart van de aansluitingen concentrisch. Het verschil zit hem vooral dat Burgerhout iets later op de markt kwam met haar concentrisch kunststof systeem, EasySafe. Het concentrische systeem van Ubbink heet UbiFit

Concentrische rookgasafvoer worden steeds meer toegepast, nu ketel- en rookgasafvoerfabrikanten maar ook veel installateurs deze techniek als standaard gebruiken bij het installeren van nieuwe toestellen. Aanleiding is zijn de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die in 2015 een rapport uitbracht over koolmonoxide-incidenten.

Parallelle aansluitingen mogen nog gewoon, en zijn ook veilig, maar hebben niet de vangnetconstructie bij lekken in de rookgasafvoerbuis. Bij een concentrisch systeem worden de rookgassen bij een lek in de binnenbuis teruggevoerd naar de ketel. Deze zal door recirculatie van rookgassen op storing springen en daardoor stoppen met het produceren van rookgassen. Bij parallele systemen komen rookgassen bij een kapotte verbinding of lekkage direct in de opstellingsruimte. Belangrijk aandachtspunt is dat de rookgasafvoer bij een ketelvervanging meevervangen wordt.

Grote servicebedrijven zijn koplopers in de acceptatie van concentrisch. Deels ook omdat grote opdrachtgevers zoals woningbouwverenigingen het nu voorschrijven. Kleine installateurs hebben wat langer de tijd nodig voor de overstap. Veel installateurs denken dat de montage duurder en minder flexibel is.

Zowel Ubbink als Burgerhout verwachten dat komend jaar een belangrijk jaar gaat worden voor de concentrische rookgasafvoer. Ze zetten beide kennisdeling als speerpunt in. Door de inwerkingtreding van de Gasketelwet zullen veel installateurs komend jaar bijgespijkerd worden over rookgasafvoertechniek en stilstaan bij hun systeemkeuze. Gebrekkig beugelen, verkeerd materiaalgebruik en het niet meevervangen vormen de grootste gebreken bij rookgasafvoersystemen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installateurs krijgen de beschikking over een kosteloze e-learning om te kunnen werken met de complexe… Lees verder →

Nico van Leeuwen van technisch opleider ROVC gaat bloggen op Installatie.nl Lees verder →

De verkoop van houtkachels is het afgelopen jaar met tientallen procenten gestegen, blijkt uit cijfers… Lees verder →

Van kademuur tot PVT. De warmtepomp gaat heel veel nieuwe smaken krijgen. Energie uit damwanden… Lees verder →

De kostprijs blijft maar stijgen. Datzelfde geldt voor het gemiddelde uurtarief in de branche. Die… Lees verder →

De installatie van zonnepanelen en warmtepompen vraagt veel nieuwe vakmensen. Volgens Doekle Terpstra van Techniek… Lees verder →

Een dubbele propaanwarmtepomp op het dak of net naast de flat, enkele kleine aanpassingen in… Lees verder →

De een leeft er helemaal van op, de ander voelt de stress toenemen en een… Lees verder →

De opdrachten vliegen elke installateur om de oren, maar bijna niemand heeft de capaciteit om het te maken. Frans Reichardt interviewde Doekle Terpstra van Techniek Nederland over de schrijnende personeelstekorten op de VSK.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

De gloednieuwe Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.