Mysterie: dit is waarom er zo’n plastic buis bij een boom zit - indebuurt Den Haag

2022-07-01 21:32:47 By : Ms. Violla Huang

Je ziet ze regelmatig in Den Haag: buizen die uit de grond steken bij bomen op openbare plekken. Wandel maar eens een keer door de binnenstad (of eigenlijk ook je eigen woonwijk), dan spot je ze gegarandeerd. Waarvoor dienen deze buizen eigenlijk?

Misschien raad je het al: het heeft te maken met het bewateren van de boom. Zo’n buis gaat vaak een stukje de grond in en vormt een soort cirkel rondom de kluit van de boom. Als je water in de buis doet, krijgen de wortels overal water.

Volgens Bert van Lubek van de Vereniging Gemeentelijke Groenvoorziening zijn de buizen vooral handig tijdens droge zomers. “In de meeste gebieden komen dan groenmedewerkers met een tankwagen om water door te buis te doen. Op die manier krijgt de boom dus water. De grond moet trouwens van bovenaf ook altijd worden bewaterd, het is dus en-en. Het drainagesysteem met de buizen is eigenlijk alleen de eerste levensjaren van een boom nodig. Daarna heeft-ie genoeg kracht om zelfstandig te groeien.”

In sommige gevallen steken twee buizen uit de grond. Die ene is zo’n bewateringssysteem. Bert: “De ander is voor het beluchting van de wortels en de kluit. Soms zit op de buizen een soort dop. Dat is om te voorkomen dat er rommel in de buis komt en het helpt tegen droogte.”

Behalve de drainagebuizen zijn er andere systemen in omloop om bomen water te geven. “De gietranden worden het meest gebruikt. Dat zijn de omhoogstaande randen in een cirkel om de boom, waar in korte tijd veel water in kan worden gegoten. Dan is er nog een ander bewateringssysteem: waterzakken. Deze zakken aan de stam zitten vol water. Dit heeft de voorkeur, omdat de boom dan langere tijd steeds een beetje water krijgt.”

Visliefhebbers opgelet: De Hollandse Nieuwe ligt binnenkort weer in de winkel. Vanaf 16 juni kun je happen in de nieuwe…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Den Haag en blijf op de hoogte van alles over en rondom Den Haag.

Dagverse vis en wereldgerechten met een twist: eten bij Ciao Amico is een culinair avontuur

Aangeboden door Albert Heijn XL – Leidschendam

Aangeboden door Albert Heijn XL – Leidschendam

Aangeboden door The Body Clinic

Dagverse vis en wereldgerechten met een twist: eten bij Ciao Amico is een culinair avontuur

Blijf op de hoogte van alles uit Den Haag

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden