Problemen met koppakkingen – Oldtimers in Auto Motor Klassiek

2022-03-18 05:48:00 By : Mr. Andy Wang

Geniet van dagelijks gratis verhalen over oldtimers in uw email en schrijf gratis in. 

Het is niet altijd gemakkelijk om de koppakking te vinden voor een auto waarvan er weinig gemaakt zijn. Mocht er geen vervanging te vinden zijn, dan is blijft er niets anders over dan het (laten) maken van een nieuwe pakking.

In de begindagen van de auto was er niet in voorzien om de kop van het  cilinderblok te  scheiden.

De reden daarvoor was betrekkelijk eenvoudig. Men wist nog geen volmaakte afdichting te maken tussen twee onderdelen die bloot stonden aan zoveel thermische en fysieke krachten.

De motorblokken werden daarom uit één stuk gegoten compleet met een  cilinderkop, met het water- en oliecircuit plus de verbrandingskamers. Dat was beslist praktisch, maar weinig sleutelvriendelijk op het moment dat het onderhoud voor iedereen toegankelijk moest worden. Techneuten

hebben snel gezocht naar een oplossing om de kop demontabel te maken en een afdichting te verzinnen voor de verbrandingskamer en voor het water- en olie circuit. Ze kwamen met een eenvoudige pakking van papier bedekt met een laagje gekookte lijnolie.de volgende stap?  Een plaatje asbest gedrenkt in kokende lijnolie en daarna 24 uur gedroogd was. De uitgeharde olie vormde een beschermende laag. Koper verving vervolgens de lijnolie. In de loop der jaren is de kwaliteit van de pakking verder verbeterd door toevoeging van staal, van koperlood (een legering van koper en lood) of van grafiet.

Een volgende verbetering was de versterking van de boringen van de cilinder door het aanbrengen van ringen bestaande uit staal of koper. De asbest pakking heeft op een gegeven moment plaats gemaakt voor een meerlaagse sandwich van aluminium of koperen plaatjes of een mengsel van deze metalen.

Dit was nog voordat de voorkeur uitging naar pakkingen van metaal en plastic (métalloplastique’s) met een kern van vezels en gecomprimeerde elastomeren (grafiet, PTFE, asbest) en een beschermende film van koper, van roestvast staal, puur ijzer, van nikkel of van cupronikkel op de oppervlakte.

Sinds het verbod op het gebruik van asbest worden pakkingen in het algemeen gemaakt van geperforeerd verzinkt plaatijzer dat opgesloten is in twee lagen aramide vezels of in andere

anorganische materialen (zoals mineralen, metalen en afgeleiden daarvan) of in elastomeren van hoge kwaliteit. De elastomeren zijn er voor de buigzaamheid. Meestal zijn ze versterkt bij de boringen, het heetste deel van de motor.

Even tussendoor: nogal wat mensen zullen zich afvragen als ze zo’n versterkte pakking voor zich hebben  aan welke kant hij op zijn plek moet komen te liggen. Het antwoord is eenvoudig: het deel dat het meest versterkt is wordt altijd gericht naar de kant van het cilinderblok.

Veel pakkingen worden tegenwoordig opnieuw gemaakt op een semi-industriële schaal door Meillor of Glaser. Maar als u een vervanging zoekt voor een niet gangbaar model  of een pakking voor een bepaalde motor (een blok van een Dauphine dat van 850 naar 904 cm3 is gegaan) wordt het verhaal anders. Dan moeten ze opnieuw gemaakt worden. Dat kost wat als er echt geen andere mogelijkheid is.

Stel dat de maten en gegevens van uw uw pakking niet is terug te vinden zijn  dan heeft u een computer nodig om met uw gegevens een mal te tekenen. Als de pakking wel in de registers voorkomt, en u wilt er slechts één dan is er geen probleem, of hij nu gedigitaliseerd is of beschikbaar in de vorm van een mal, er is geen technische belemmering.

Wenst u daarentegen er een groter aantal (meer dan tien stuks), dan is het beter de computer te vergeten (dat duurt te lang, immers alle uitsneden worden stuk voor stuk met een frees gemaakt), gebruik dan een mal die is veel praktischer om grote series te maken.

Handwerk is er in ieder geval bij nodig. Dat vergt tijd, veel tijd.

Dit verhaal kwam tot stand met een van de weinige overgebleven, ambachtelijke Europese makers van koppakkingen en dergelijke. Het is een klein, Frans bedrijfje waar ouderwets vakmanschap en veel handigheid met een computer samen gaan. ‘Tous les moteurs’ heeft intussen klanten door heel Europa.

www.touslesmoteurs.fr “Tous les moteurs” 26, rue de Verdun 94500 Champigny-sur-Marne Tel. 0155092911

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Ja, ik wil me ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Attachments The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Bedankt voor het aanmelden. U vindt een bevestiging in uw email in- of spambox.