River Cleanup ruimt Scheldebocht op: mooiste plekje van Antwerpen vol met zwerfvuil (Antwerpen) | Gazet van Antwerpen

2022-06-24 21:44:54 By : Mr. Jason Wang

De Antwerpse ngo River Cleanup haalde zaterdagnamiddag 1.500 kilogram vuil op aan de Scheldebocht. Het meest idyllische plekje van Antwerpen krijgt daardoor wel een forse smet. Want ook na de tweede kuisdag van morgen zal het niet geruimd zijn. “Plastic, ijzer en grof vuil zit hier tot anderhalve meter diep.”

Vraag een Antwerpenaar wat het mooiste plekje van Antwerpen is en meer dan acht op tien personen geeft de Scheldebocht als antwoord. Dat zal wel zo zijn als je alleen de horizon in ogenschouw neemt, Kijk je naar beneden, dan wacht een verrassing.

“Daarom hebben we beslist om hier een weekend te komen kuisen”, zegt Thomas de Groote, die River Cleanup vijf jaar geleden in het leven riep. “Het is ook nodig. In 2017 belandde wereldwijd zo’n acht miljard kilogram plastic in de oceanen, nu is dat al elf miljard. Het betert dus niet. Als we niets veranderen, loopt dat tegen 2040 op tot 29 miljard kilogram.”

Grote getallen die niet zoveel zeggen. Dan maar naar de Scheldebocht, waar zeventig vrijwilligers zaterdag de handen uit de mouwen staken om zoveel mogelijk plastic, grof vuil en metaal naar boven te halen. Geen makkelijke klus, want het slib – de bocht stroomt bij hoog water onder water – zuigt één en ander vast. “Het is drassig en geen proper werk, maar het is niet gevaarlijk. River CleanUp geeft elke deelnemer een T-shirt en handschoenen, die bescherming bieden tegen onverwachte uitsteeksels. Goed dat we die handschoenen hebben, want het is hard labeur”, zegt Thomas de Groote.

De zeventig vrijwilligers vormden meer dan eens een menselijke ketting om het opgehaalde zwerfvuil naar boven, naar de walkant te voeren.  — ©  Joris Herregods

Dat beaamt ook vrijwilliger Karel Dekeukeleire. “Het is mijn eerste deelname, ik ben ook vrijwilliger van Natuurpunt, maar via sociale media kwam ik uit bij dit initiatief. Leek me leuk en een goede work-out. Maar ik ben 59, na drie uur is mijn pijp uit.” Karel verklaart ook waarom. “Het zwerfvuil is als een ijsberg. Je ziet iets liggen, maar het is voor meer dan de helft aangezogen door het slib. Ik heb ijzer bovengehaald, oud plastic en veel jerrycans. Mij een raadsel hoe die hier belanden.” Een andere deelnemer stelt zich ook vragen. “En waarom vinden we hier zoveel autobanden? Er rijden toch geen auto’s op de Schelde?”

Thomas de Groote troont ons nog even mee naar de steiger aan het begin van de Scheldebocht. “We werken vandaag en morgen zondag op twee fronten. Ik heb een zuigmachine gehuurd om die piepkleine plastic bolletjes weg te halen aan de vloedlijn.” Daar proberen Olivier Pels van General Tank Cleaning en zijn collega dat zo goed en zo kwaad mogelijk te doen. “We zijn een truck gaan halen met grotere zuigkracht. Haal hier een steen weg en eronder ligt het vol van die bolletjes. Het doet me wel pijn om het zo te zien. Ik zit 22 jaar in deze opkuisbusiness en men blijft dat weggooien.” Olivier raapt een stuk isomo-isolatieschuim op. “Dit vergaat niet. Het verdwijnt alleen met dissolvant (om nagellak te verwijderen, red.) . Maar ja, dat is ook geen al te zuiver product.”

Thomas de Groote (rechts) bij Olivier Pels, die met deze buis de microplastics tussen de stenen opzuigt.  — ©  Joris Herregods

“Ondertussen eten wij elke week 5 gram van die microplastics op”, weet Thomas. Op de terugweg naar de eerste groep lopen we Jean-Paul Meus tegen het lijf, de zakenman die elke vrije minuut zwerfvuil langs de straat opraapt. “Juist een peukje gevonden”, zegt hij. “Op zijn eentje vervuilt dat 500 liter water. Is het gepast om dat hier te zeggen?”

’s Avonds stuurt Thomas nog een statistiekje door. Zaterdag haalden hij en zijn vrijwilligers 365,8 kg pmd op, plus 475,3 kg restafval, 73,5 kg glas en 600 kg ijzer. Samen goed voor 1.516 kilo zwerfvuil. “Gemiddeld halen we tijdens een actie 3 kilogram per persoon op, vandaag was het zo’n 21,6 kilogram.”

De Belgian Cats hebben hun laatste poulewedstrijd van het WK 3x3 niet winnend kunnen afsluiten. …

Met een heus festival sloot het schoolteam van GO! middenschool Den Brandt aan de Hollezijp het …

Emotionele taferelen vrijdagnamiddag in basisschool De Wilg van Lint. Poetsvrouw Sonja Van den …

De familie van de opgesloten jongeman met autisme heeft vrijdag goed nieuws gekregen: Sohaïb …

Er kan opnieuw getrouwd worden in het Antwerpse Stadhuis. Vrijdag werden de honneurs waargenomen …