Binnenkijken bij Jolein: 'Ik schreef een boekwerk aan motivatie om hier te wonen' - indebuurt Den Bosch

2022-08-08 02:30:41 By : Ms. Lily Ma

Met wat gesjor wordt de grote houten voordeur geopend door een stralende Jolein. Nog altijd trots dat dit nu háár woning is. Voorheen woonde ze in het centrum, maar het prijskaartje wat daaraan hing was hoog. Om dit huis te bemachtigen zette ze alles op alles: “Ik schreef echt een boekwerk aan motivatie. Ik dacht: ik wil hier wonen. Het is zo’n fijne plek.”

Meer mensen deelden die mening, maar gelukkig voor Jolein zat zij bij de zes personen die de woning ook daadwerkelijk mochten bezichtigen. En ze werd het! “Het was zo spannend. Ik denk dat dat een van de spannendste weken van mijn leven was.” Maar inmiddels woont Jolein een aantal maanden in deze eenpersoonswoning aan de Zuid Willemsvaart.

De woning stamt uit 1920. Aan de buitenzijde is de kenmerkende stijl van die tijd duidelijk zichtbaar in de gevel. Maar ook in de woning vind je veel authentieke details terug, waardoor het interieur die karakteristieke stijl ademt. Bij binnenkomst in de hal valt je oog gelijk op de tegellambrisering. De gewolkte groene wand, met zwarte profielstrip en puzzeltjes in rood, geel, oranje en zwart zijn tekenend voor de destijds populaire art-decostijl.

Tekst gaat door onder de foto’s>

Via de geïmproviseerde werkkamer beland je in de woonkamer: een oase van licht. Hoog, open en ruimtelijk. Met uitzicht op de Zuid Willemsvaart een heerlijke plek om te vertoeven. Zodra het raampje van de voordeur openstaat, vang je delen van gesprekken van voorbijgangers op. De kat kijkt zijn ogen uit op de vensterbank.

Jolein drinkt graag elke ochtend haar koffie op de vensterbank aan de buitenzijde. Een plek waar de zon zich al vroeg in de ochtend laat zien en de woning binnen schijnt. De discobal op de vensterbank zorgt voor een waar spiegelspel op het plafond en de muren.

Tekst gaat door onder de foto’s>

Dat Jolein bezig is met vormgeving, lijnenspel en structuren komt niet zomaar ergens vandaan. Ze studeerde aan de kunstacademie Sint Joost in Den Bosch en werkt momenteel als ontwerper bij een bureau voor bewegwijzering, in Amsterdam. “Maar ik woon veel liever in Den Bosch. De reistijd vind ik eigenlijk heel fijn. Dat je even uit je werk gaat.” Daarnaast werkt Jolein nog een dag per week als freelance grafisch vormgever.

Het interieur is een samensmelting van vondsten van Marktplaats. “Marktplaats is echt de eerste app die ik open als ik wakker word. Het is zo verslavend. Ik kijk altijd bij ‘in je buurt’ wat mensen verkopen en dat is iedere dag weer anders.” Van de plant, tot het dressoir, de stoelen en bank tot de lamp, het kleed en de kist. Een ware verzameling aan Marktplaats-schatten, waarbij iedere ‘schat’ ook nog een eigen verhaal met zich meebrengt.

“Je maakt zulke leuke momenten mee, wat niet gebeurt als je gewoon naar een winkel gaat. Ik heb laatst zo hard gelachen met degene die de plant verkocht, omdat ‘ie eigenlijk veel te groot was om ‘m in mijn kleine autootje te krijgen.”

De leuke vondsten verrassen de koopster soms nog steeds: de stoel die ze laatst voor tien euro kocht, bleek een retrostoel van een Deens designmerk te zijn. Hier en daar knapt Jolein de meubels nog wat op of ze maakt ze eigen met een nieuw stofje erop, of wat schuren en schilderen.

Tekst gaat door onder de foto’s>

De woonkamer is aangekleed met persoonlijke decoraties. Haar lievelingskleur kobaltblauw zie je in diverse items terugkomen. Maar ook ‘de poezenkrant’ en trap met kranten van bezochte landen zijn een voor een persoonlijke herinneringen. Een andere eye-catcher is het haakwerk dat aan de muur hangt. Een van de hobby’s waarmee Jolein zich graag bezighoudt.

Via de dubbele deuren kom je in de ruime keuken. “De deuren vond ik in de schuur. Er zaten wel scharnieren in de kozijnen, maar geen deuren. Ik zag het glas, en herkende het van de andere tussendeur. Ze passen hier perfect bij.”

De ingang naar de tuin wordt gedeeld met haar achterbuurvrouw. Het opleuken van deze ruimte staat hoog op de todolijst. In de tussentijd nodigen de bankjes aan de kade uit om lekker aan het water te zitten. Een plek waar ook buurtgenoten genieten van een samenzijn met vrienden en straks een kleine barbecue, maar waar af en toe een verfrissende duik in het water wordt genomen.

Tekst gaat door onder de foto’s>

Leuk om te volgen: Jolein heeft een Instagrampagina met straatnaambordjes in Den Bosch: stratenplaten. “Den Bosch heeft heel veel leuke straatnamen. Ik loop graag door de stad om nieuwe namen te ontdekken.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Den Bosch en blijf op de hoogte van alles over en rondom Den Bosch.

Theaterfestival Boulevard 2022: dit wil je weten

Aangeboden door Theater aan de Parade

Aangeboden door Sitio | Food – Drinks – Friends

Aangeboden door Stichting Volksuniversiteit ‘s-Hertogenbosch

Aangeboden door Dichterbij De Boerderij – ZLTO

Aangeboden door Sitio | Food – Drinks – Friends

Aangeboden door Dichterbij De Boerderij – ZLTO

Aangeboden door Sitio | Food – Drinks – Friends

Het Muntelbolwerk: foto’s van toen en nu

Aangeboden door De Wit Schijndel

Blijf op de hoogte van alles uit Den Bosch

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden