Dan DAgostino lanceert Progression mono eindversterker M550 en stereo eindversterker S350

2022-03-18 05:43:50 By : Ms. Sue Su

Het Amerikaanse audiomerk Dan D’Agostino heeft de tweede generatie van zijn Progression eindversterkers uitgebracht. De M550 is een mono model en de S350 is een stereo model. Beide versterkers zijn zwaargewichten en krachtpatsers en zijn onberispelijk gebouwd. 

Het ontwerp van de twee nieuwe versterkers van de tweede generatie van de Progression is duidelijk in de stijl van de D'Agostino productfamilie, maar er zijn ook wijzigingen. Het nieuwe ontwerp van het koellichaam van de Progression M550 springt meteen in het oog. Elk koellichaam is rechtstreeks afgeleid van het vlaggenschip Relentless Mono Amplifier en wordt gefreesd uit een enkel aluminium blok met een gewicht van 22 kilogram. De speciale vorm verbetert de koelprestaties van het ontwerp drastisch en zorgt ervoor dat de Progression M550 Mono Amplifier altijd veilig en betrouwbaar werkt, zelfs op vol vermogen. Zoals de modelnaam al een beetje doet vermoeden, levert de Progression M550 monoversterker 550 / 1.100 / 2.220 Watt in resp. 8/4/2 Ohm.

Het concept van de Dan D'Agostino Progression M550 bevat significante herzieningen van de invoertopologie in vergelijking met zijn voorganger. Vervorming, S/R-verhouding, kanaalscheiding en bandbreedte zijn verbeterd. Nieuwe transistors met zes keer de prestaties van de vorige componenten en een nieuw DC-koppelcircuit verhogen de prestaties bij lage frequenties en vergroten de bandbreedte. Door deze geavanceerde front-end te koppelen aan de verbeterde eindtrap, konden het dynamische effect, de detailweergave en de ruimtelijke integriteit van de weergave aanzienlijk worden verbeterd. Het gehele audiosignaalpad is discreet, volledig symmetrisch en direct gekoppeld. Geavanceerde circuits beschermen de versterker en zijn componenten tegen onverwachte afwijkingen tijdens het gebruik, aldus de fabrikant.

Een nieuwe transistor vormt de basis voor de verbeterde eindtrap. Deze nieuwe halfgeleidercomponent voor vermogenselektronica, die voor het eerst werd gebruikt in de Relentless monoversterker , breidt het hoogfrequente bereik uit, verhoogt de belastingscapaciteit met een factor vier en biedt een strakkere tolerantie in de versterkingsaanpassing tussen complementaire NPN / PNP transistorparen. De uitbreiding van het veilige werkbereik en de superieure versterkingslineariteit zorgen voor een grotere thermische stabiliteit, zelfs wanneer de versterker zijn maximale uitgangsvermogen heeft. Door de koppeling van de nieuwe transistor met het zeer efficiënte koellichaamontwerp kan de operationele bias worden verhoogd. Vanwege de hogere bias-specificatie kon het klasse A-werkbereik van de Progression M550 worden verhoogd tot 70 Watt.

De “Super Rail-topologie” is behouden van de voorganger. Een eenvoudig concept, maar complex om te doen. Elke versterker heeft één spanningsrail, eigenlijk twee, één positieve en één negatieve. De spanningsrails ondersteunen de uitvoer van vermogen naar de luidspreker. Het muzieksignaal “pendelt”als het ware heen en weer tussen deze twee rails, maar door natuurlijke verliezen bereikt het muzieksignaal nooit de volledige capaciteit van de uitgangsrails. Een Super Rail overwint deze beperking.

De makers geven de volgende uitleg. Gebaseerd op het idee van een turbo in een automotor, gebruikt de Super Rail hogere spanningen in de secties voor de eindtrap. Deze spanningsverhoging stelt het muzieksignaal in staat om het volledige potentieel van de uitgangsspanningsrails te benutten. Door het muzieksignaal dichter bij de uitgangsrails te plaatsen, worden de prestaties van het ontwerp van het uitgangscircuit zelf gemaximaliseerd.Dit resulteert in een bijna ideale werking van de uitgangstrap met verbeterde dynamiek, minder vervorming en betere luidsprekercontrole. Er zijn 48 vermogenstransistoren in de uitgangstopologie, die worden ondersteund door een 2.000 VA voedingstransformator en een buffercapaciteit van bijna 100.000 microFarads in de voeding.

Het geanodiseerde aluminium frontpaneel is uiteraard versierd met een iconische niveaumeter in de typische D'Agostino stijl. Het ronde instrument van de Dan D'Agostino Progression M550 Mono Amplifier wordt aangedreven door high-speed circuits die het reactievermogen van de meter verbeteren.

Met innovatieve circuittechnologie en vrijwel onbeperkt uitgangsvermogen leveren de Progression M550 mono-versterkers de meest intieme muzikale details, driedimensionale geluidsopvoering en verbazingwekkende dynamiek die niet kan worden bereikt door minder krachtige constructies, aldus de verklaring van de fabrikant.

Ook Dan D'Agostino Progression S350 stereoversterker maakt ook gebruik van het eigen innovatieve Super Rail-circuit en levert dankzij deze unieke technologie opmerkelijke controle en betrouwbaarheid voor elke aangesloten luidspreker.

Er is veel vermogen nodig voor een realistische geluidskwaliteit en dit is een hoeksteen van het versterkerontwerp van Dan D'Agostino Master Audio Systems. De Progression S350 zet deze traditie voort. Het geanodiseerde aluminium chassis herbergt een 2.000 VA voedingstransformator, die is gekoppeld aan een buffercapaciteit van bijna 100.000 microFarad van de voeding. In combinatie met een volledig complementaire drivertrap en een uitgangscircuit met 48 vermogenstransistoren – 24 voor het linkerkanaal en 24 voor het rechterkanaal – is het resultaat een indrukwekkend uitgangsvermogen.

De Dan D'Agostino Progression Stereo levert 350 Watt bij 8 Ohm, 700 Watt bij 4 Ohm en maar liefst 1.400 Watt bij 2 Ohm. De essentie van livemuziek, dynamische contrasten, wordt natuurgetrouw weergegeven, met spectaculaire voorbijgaande nauwkeurigheid.

Geïnspireerd door de elegante wijzerplaten van klassieke Zwitserse horloges, is de Progression S350 stereo eindversterker versierd met een prominente en exclusieve niveaumeter aan de voorkant. Uitgerust met twee 90 graden wijzernaalden en geoptimaliseerd in termen van reactiesnelheid door een speciaal hogesnelheidscircuit, is dit instrument een absolute blikvanger.

De behuizing van de S350 lijkt veel op die van de M550. Ook de S350 heeft aan beide zijden koellichamen gefreesd uit een massief aluminium blok van 22 kilogram. De speciale vorm verbetert de koelprestaties van het ontwerp drastisch en zorgt ervoor dat de Progression S350 stereo eindversterker altijd veilig en betrouwbaar werkt, zelfs op vol vermogen.

De versterker is standaard verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart, speciale lak is op aanvraag mogelijk.

Naar verwachting zal de levering in de Benelux ergens rond het einde van deze zomer gaan beginnen. De Progression S350 heeft een adviesprijs van 29.490 euro. De Progression M550 Mono gaat voor 24.990 euro per stuk over de toonbank.