Gas besparen: dit kun je doen - Installatie.nl

2022-05-14 04:21:32 By : Mr. William Wang

Home » Nieuws » Gas besparen: dit kun je doen

Door de oorlog in de Oekraïne stijgt de toch al hoge gasprijs verder door. Dit zorgt voor groeiende belangstelling voor gasbesparende maatregelen.

Op dit moment worden installatiebedrijven in Nederland overspoelt met vragen over gasbesparing. Samen met ondernemersorganisatie Techniek Nederland zetten we een aantal tips op een rij om vandaag nog te besparen op aardgas, en ook slimme stappen te kunnen nemen in het verduurzamen van je woning.

Een installateur kan de cv-installatie ‘waterzijdig inregelen’. Dat is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. Waterzijdig inregelen kan een besparing van 10 à 15% opleveren. Het gros van de installaties in Nederland is niet goed ingeregeld. Door een kleine investering in kennis en bijvoorbeeld radiatorventielen, kan gas bespaart worden, met een verhoging van het comfort.

Standaard staat de temperatuur van het verwarmingswater ingesteld op 80 of 70 graden. Vaak is 60 graden voldoende. Zo kan de hr-ketel zuiniger branden. Verlaag niet de temperatuur van het water voor kraan en douche. Dat moet op 60 graden blijven, anders ontstaat een risico op legionellabesmetting. In de handleiding van de cv-ketel staat hoe de temperatuur van het verwarmingswater wordt verlaagd. Geen handleiding beschikbaar? De instructies zijn meestal online te vinden.  Het grote voordeel: red je het een winter lang met een aanvoertemperatuur van 55 graden of minder: dan is je woning ook geschikt voor warmtepomptechniek.

Folie op de muur achter de radiator voorkomt dat warmte weglekt naar buiten. Radiatorfolie heeft vooral effect bij slecht of matig geïsoleerde woningen. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt.

De warmtevraag terugdringen is stap 1 in de trias energetica. Denk daarbij aan spouwmuurisolatie, kruipruimte isolatie, het dichten van kieren en gaten in de gebouwschil. Vervang enkel glas voor HR-glas, of ga een stapje verder naar triple of vacuümglas.

Slimme thermostaatknoppen worden met een app aangestuurd. Zo is het mogelijk om in iedere kamer de temperatuur te regelen. Ook vloerverwarmingssystemen kunnen gezoneerd aangestuurd worden. Het zorgt ervoor dat je effectief stookt.

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met de cv-ketel. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten te koud is. Met een hybride warmtepomp kun je tot 60% op aardgas besparen. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit. De subsidies op de toestellen is begin dit jaar fors omhoog gegaan. Door de hoge gasprijs is de investering juist nu steeds interessanter.

Goed onderhouden cv-ketels zijn niet alleen veiliger, ze stoken ook energiezuiniger. De onderhoudsfrequentie is te vinden in de handleiding van de fabrikant. Cv-ketels hebben over het algemeen jaarlijks of elke twee jaar onderhoud nodig. Ook de vervanging van een ouder toestel door een nieuwe, goed ingeregelde cv-ketel kan een gasbesparing tot gevolg hebben.

Om stapsgewijs de overstap te maken naar lage temperatuurverwarming, bijvoorbeeld via een warmtepomp, is het ook goed om naar de afgifte te kijken. Vervang je een radiator, bekijk dan goed wat het benodigd vermogen is. Kies bijvoorbeeld voor een radiator die ook op lagere temperaturen een goede afgifte geeft. Doe dit wel in combinatie met waterzijdig inregelen. Onder de radiator kun je ook kleine ventilatoren monteren. Radiatorventilatoren werken op stroom en verspreiden warmte sneller door de ruimte. Dat scheelt stooktijd en gasverbruik.

Een elektrisch infraroodpaneel straalt heel gericht infraroodwarmte. Het paneel is te monteren aan het plafond of aan de muur. Een infraroodpaneel is handig als bijverwarming op plekken waar bewoners lange tijd stil zitten. Bijvoorbeeld boven een bank of een bureau. Het is dus niet nodig om de hele kamer warm te stoken.

Zorg ervoor dat de waterdruk op peil is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Als de druk te laag is, kun kan de bewoner de cv-installatie zelf bijvullen. Het is ook belangrijk om de cv-installatie regelmatig te ontluchten. Dat komt het rendement ten goede, en voorkomt vervuiling van het systeem.

Breng tochtstrips of deurdrangers aan. Zet de thermostaat ’s avonds een uur eerder omlaag. En stook een graadje minder. Laat ook de zon haar werk doen: zonlicht is een natuurlijke manier van verwarmen.

De gegeven maatregelen zijn weer eens ingegeven door de lobby! Zone regeling met app gestuurd thermostaat knoppen is geen besparende maatregel! Onze CV-ketels hebben tenslotte een minimaal vermogen en gaan die pendelen als er te weinig vermogen wordt gevraagd, dit kost meer energie en hogere slijtage, en minder comfort. Dan de CV-water druk die moet niet meer zijn dan 0,5 hPa boven de voordruk van het expansievat, en meestal wel boven de 0,8 hPa. Dan de stelling dat een CV-installatie die een seizoen op 55 graden Celsius draait zomaar op een warmtepomp kan draaien is erg kort door de bocht, er geldt namelijk een heel ander regime, delta T van 5 graden ipv 20 graden. Devies is het Inregelen van een installatie vraagt veel kennis en vraagt een aanzienlijke investering, gemiddeld €100,00 per radiator. En het belangrijkste is om de gebruiker goed te instrueren een kennis bij te brengen wat verwarming is en welke natuurkundige krachten er overwonnen moeten worden.

De tijd van dozen schuiven is voorbij!

Helemaal mee eens, en ter aanvulling en hybride systeem is goed maar weet wel dat je het zelfde comfort niet haalt en steeds bezig bent met je verwarming, het is niet zo dat je de thermostaat van 18° naar 21° kan zetten want dan slaat gewoon de ketel aan en niet de warmte pomp “stapvoets” is hier de regel en dat duurt even, kan zo één tot twee uur duren voordat het warm is. Maar het bespaard zeker gas.

Correctie Ik gebruik een Hybride warmtepomp en het is WEL zo dat als je de thermostaat van 18° naar 21° zet dat de WARMTEPOMP aan gaat en niet de CV Ketel. Je geeft in het menu van de warmtepomp aan wat je gas en je elektriciteit kost en de warmtepomp doet de rest. Vorig jaar met de sneeuw en kou is de cv ketel geen enkele keer aangesprongen.

De airco waar een warmtepomp in zit is ideaal om te verwarmen, ben zelf 90 % van het gas af

ik heb 2 airco’s met een cop van boven de 5 ,voor warm tapwater een elektrisch doorstroomtoestel van 11/13kw op krachtstroom 16 A. geen gas meer nodig al 2jaar lang en heb daarom de gasleiding door de netbeheerder laten verwijderen.

Heel leuk allemaal maar zo lang er blokverwarming bestaat in ons appartement hebben we weinig tot niks aan deze tips. Het enige wat we kunnen doen is de radiator uit zetten en hopen dat we wat van ons maandelijkse voorschot van 140 euro voor verwarming terug krijgen. Maar zo lang dat niet iedere bewoner dat doet zal dat er niet in zitten

Cop van 5? ook als het vriest?

Hoe vaak vriest het nog in Nederland? Zolang de capaciteit van de Airco voldoende is bij een etmaalgemiddelde van -10 C, maakt die inzakkende COP naar 2 a 2,5 bij die temperaturen niet zoveel uit voor die paar uurtjes gemiddeld per stookseizoen.

Bonusvraag: In welk jaar was het voor het laatst gemiddeld -10 over een heel etmaal?

Nieuwtje Een airco is een warmtepomp. Verdiep je in de materie

Ik lees veel dat waterzijdig instellen het rendement kan verbeteren. Maar is dit ook interessant voor mijn situatie?

Op elke verdieping staat een collector. En van die collector vertrekken er drie buizen, telkens naar twee radiatoren. Dus radiator 1 en 2 staan in serie, net zoals 3 en 4 en 5 en 6.

Momenteel heb ik nog een oude niet modulerende gasketel. Maar binnenkort wordt die vervangen door een modulerende Vaillant ketel (aardgas)

Ik heb overal Radson radiatoren van ongeveer 25 jaar oud. Deze zijn van het type 22 (2 platen met lamellen op elke plaat). Ze zijn meestal 75 op 75 of 75 op 90cm. Op de meeste radiatoren staat een RF thermostaatkraan. Dus elke ruimte wordt apart gestuurd.

Is waterzijdig instellen voor mij interessant? En gebruik ik best 75-60. Of ??

Je kunt in plaats van een infraroodpaneel ook een klein electrisch kacheltje onder je tafel zetten voor kortere periodes bijverwarmen. Ik gebruik dat tijdens de lunch zodat ik niet de hele kamer hoef te stoken voor een half uur stilzitten. De warmte van het kacheltje blijft onder de tafel hangen waardoor het direct lekker warm is. Je hoeft dan niet buiten het stookseizoen tegen zo’n infraroodpaneel aan te kijken en je hoeft geen stroomaansluiting te maken op plafond of wand.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tijdens de VSK presenteert Remeha de nieuwe Tzerra Ace-Matic. Deze HR-ketel heeft een elektronisch, zelf-instellend… Lees verder →

Nederlanders die aangesloten zijn op stadsverwarming betalen waarschijnlijk tot in 2023 nog een hoge energieprijs.… Lees verder →

Wat zijn de aandachtspunten van de installatie áchter een hybride warmtepomp? Lees verder →

Het huidige gasnet kan met de nodige aanpassingen prima geschikt worden gemaakt voor waterstof. Maar… Lees verder →

De uurtarieven van installatiebedrijven gaan fors omhoog. Lees verder →

Vanuit elke plek in een gebouw de installaties aansturen en beheren. Het cloudbased gebouwbeheersysteem Hero… Lees verder →

Het Waterstof Tiny House heeft het lespakket ‘Alles over waterstof & circulair bouwen’ ontwikkeld. Dit… Lees verder →

Schell heeft het Modus-programma uitgebreid met twee nieuwe kranen: een douchekraan met thermostaat en twee… Lees verder →

Particulieren? Ja, daar zitten er wel een paar van in de kaartenbak. Maar vooral toch… Lees verder →

Het Italiaanse bedrijf Baxi SpA heeft de eerste productielijn in Europa gestart voor huishoudelijke ketels… Lees verder →

De hybride warmtepomp gaat als een warm broodje over de toonbank: door opschaling en innovaties dalen de prijzen, nog eens geholpen door een ruimhartige subsidie van 30%. Toch lopen, door personeelstekort en materialenschaarste de wachttijden op. De redactie van Installatie.nl analyseert de trend en inventariseert de verschillende hybride-smaakjes.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

Wat weet jij over de energietransitie, warmtepompen en cv-ketels? Test je kennis in Het Grote Installatie Puzzelboek. Bestel het boek hier.