Geautomatiseerd lassen van complexe glazen delen • AT-Aandrijftechniek

2022-07-29 21:14:26 By : Ms. Betty Liu

Complexe onderdelen van glas kunnen op dit moment maar beperkt automatisch worden geproduceerd. Onderzoekers van het Laser Zentrum Hannover e.V. (LZH) hebben daarom een proces ontwikkeld, waarmee borosilicaat- en kwartsglas met behulp van een laser kunnen worden gelast. Voor een constante kwaliteit van de componenten wordt tijdens de processen de oppervlaktetemperatuur contactloos geregeld en wordt de viscositeit van het glas voor het samenvoegen gecontroleerd verlaagd. Als toevoegmateriaal wordt een extra poeder bij de lasnaad gebruikt. Het proces is bovendien goed te automatiseren.

Complexe glazen delen worden meestal handmatig door glasbewerkers met behulp van een gasvlam vervaardigd. Omdat het proces niet compleet kan worden gecontroleerd, wisselt de kwaliteit. Voor het automatiseren van de productie van complexe onderdelen voor chemische apparaten hebben onderzoekers van het Laser Zentrum Hannover een op een laser gebaseerd proces ontwikkeld voor het lassen van glazen onderdelen van diverse glassoorten. De geïntegreerde temperatuurregeling vormt een bijzonderheid: een CO2 laserbron levert gecontroleerd de noodzakelijke hoeveelheid warmte. De temperatuur wordt contactloos gemeten door een pyrometer.

Om de naad, bijvoorbeeld in de vorm van een L-hoek, op te vullen, wordt tijdens het lassen glaspoeder als vulmateriaal gebruikt. Dit materiaal wordt omgesmolten tot een homogene lasnaad met een constante rupshoogte. Het nieuwe procesbeheer maakt het mogelijk om het automatische lassen van glazen delen op verschillende manieren uit te voeren, zoals een stootvoeg, V-naad en een L-hoek.

Het voorstel voor het onderzoeksproject ‘Laserbasiertes Fügen von Glasbauteilen mit Pulverzusatzwerkstoff (Pulverfügen)’ is afkomstig van de Forschungsgemeinschaft Technik und Glas e.V. (FTG). De inzet en deskundigheid van de leden van de FTG hebben wezenlijk bijgedragen aan het slagen van het project. Het is met behulp van de Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen ‘Otto von Guericke e.V.’ (AiF) gesubsidieerd door het Ministerium für Wirtschaft und Bildung in het kader van het programma voor ondersteuning van het gemeenschappelijk industrieel- en ontwikkelingsonderzoek.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.