Is het beter om snoeren uit te rollen voor je ze gebruikt?

2022-08-26 21:33:00 By : Ms. Fay Huang

Een ingerolde kabelhaspel gebruiken zou gevaarlijk zijn. Voor je het weet staat de boel in lichterlaaie. Of is dat een verzonnen gevaar?

‘Theoretisch gezien kunnen opgerolde kabels die in het stopcontact zitten oververhit raken en daardoor brand veroorzaken’, bevestigt een brandweervoorlichter van veiligheidsregio Utrecht per mail. Hoe dat komt?

Als er elektriciteit door je snoeren loopt, gaat er wat energie verloren door weerstand in de kabels. Die verloren energie wordt warmte. Geen punt als de draden uitgerold door je huis kronkelen: ze geven de warmte af aan hun omgeving. Maar een opgerold snoer kan de warmte moeilijker kwijt, omdat de rest van de kabel ertegenaan ligt te broeien.

Snoeren hebben voor de veiligheid wel een hittebestendig omhulsel, maar alles kan altijd kapot. Als de boel maar heet genoeg wordt, dan smelt het plastic en kan brand ontstaan. De hamvraag is: hoe groot is dat risico? Dat is moeilijk om precies vast te stellen. Ook bij de brandweer hebben ze geen exacte cijfers. Dat komt doordat niet per apparaat wordt geregistreerd wat de brand heeft veroorzaakt.

Wat we wel weten, is bijvoorbeeld dat in 2020 in Nederland 31 fatale woningbranden zijn geweest (dodelijke branden als gevolg van brandstichting tellen hierbij niet mee), en dat in acht van die gevallen ‘een technisch probleem in (huishoudelijke) apparatuur’ de boosdoener was (bron: Brandweeracademie). En ja, dat technische probleem kan hem in de kabels zitten. Zo zijn op internet wel wat foto’s te vinden van doorgekookte kabelhaspels, waarbij alleen een gesmolten brij over is.

Het kán dus wel degelijk misgaan, maar dan moet je de boel wel behoorlijk belasten. ‘Hoe meer apparaten je erop aansluit en hoe zwaarder de apparaten zijn, hoe groter de kans op brand wordt’, legt de brandweervoorlichter uit. Een opgerold verlengsnoer vliegt niet in de fik als je er alleen wat kerstverlichting op aansluit. Maar verbind je een wasmachine en vaatwasser of je complete voortuin vol lichtgevende rendieren en kerstmannen aan je opgerolde haspel, dan kan het wel degelijk misgaan, benadrukt de brandweer.

‘Daarom adviseren wij om de hele haspel af te rollen en te letten op het vermogen van de apparaten die je erop aansluit.’ Dat is het aantal watt, dat als het goed is op het apparaat vermeld staat.