Jos (77) uit Oelegem staat op Gentse Feesten bekend als levende grijpmachine (Ranst) | Het Nieuwsblad

2022-09-09 21:37:11 By : Ms. Anna Wei

Jos Boen vrijdag op de Gentse Feesten, met zijn shirt van CirQ.  — ©  WW

In zijn woonplaats Oelegem kan Jos Boen (77) nog gewoon over straat wandelen zonder aangeklampt te worden, maar op de Gentse Feesten is dat helemaal anders. Jarenlang speelde Jos er samen met Pierke voor levende grijpmachine. Met zijn wit petje, met ‘Jos’ op de klep, werd hij vrijdag onmiddellijk aangesproken, toen hij zijn vrienden van productiehuis en straattheatergezelschap CirQ kwam bezoeken. Dit jaar staat Jos dan wel niet in de ‘human grijpmachine’, hij is nog altijd actief als straatartiest voor CirQ.

CirQ, dat de volkscultuur wil ‘upcyclen’, zorgt met ludieke acts zoals kinderbouillon, human jukebox, technotafel, fakir paaldanser, altijd voor de gekste toestanden op de Gentse Feesten. En dat daar al wel iets zeggen. Jos belandde in 2009 zonder ook maar enige acteerervaring bij het evenementenbureau. De man, die roeger nog schrijnwerker en havenarbeider was geweest, reageerde als zestiger op een oproep die op seniorennet stond waarin dringend ‘oude mensen’ werden gezocht om te figureren in een grijpmachine.

“Ik was nog nooit van mijn leven in Gent geweest. Dus ik dacht: waarom niet?”, zegt Jos. “Ik herinner me hoe ik bij onze eerste afspraak met mijn auto naar een standbeeld in Gent moest rijden. Ik had nog geen gps, maar gelukkig bestond er nog geen bewonersparkeren in Gent en kon ik er vrij gemakkelijk mijn auto kwijt. Vandaag de dag is het een regelrechte ramp om in Gent te parkeren.”

Jarenlang trad Jos op in een plexiglaskooi van drie op drie meter. “Ik wissel normaal af met Pierke, we doen elk een halfuur. Wij dragen een koerstenue en bokshandschoenen. Op de grond liggen dan poppen en ander speelgoed. De mensen kunnen ons met een knop in gang zetten. Ze kunnen op een pijl vooruit of opzij drukken, en ze kunnen ons doen bukken om iets van de grond op te rapen. Maar omdat we handschoenen dragen valt dat vaak uit onze handen.”

Zo ziet een human grijpmachine er uit.  — ©  CirQ

Jos gaat graag in Middelkerke op vakantie en bestudeerde daar de échte klauwmachines om te zien hoe die juist werken. “Ik merkte daar op dat die niet altijd vooruit blijven gaan als je op de pijl vooruit drukt, maar dat die een eindpunt hebben, waarop je dan alleen nog naar links en rechts kan. Dat doe ik dan ook. Dan blijf ik in die kooi zitten zonder te bewegen terwijl die mensen maar op die knop duwen. Het is ook een beetje show hè? De laatste keer op de Gentse Feesten ben ik moeten stoppen van de warmte in die plexiglaskooi. Dit jaar treed ik niet in Gent op, maar ik vond het tof om mijn vrienden van CirQ te gaan bezoeken. Ik doe nog andere opdrachten voor CirQ. Vorige week zat ik nog in Nederland om er frieten te bakken in een act waarbij zogezegd geprobeerd werd om van een Nederlander een Belg te maken.”

De artiesten worden vergoed. “We krijgen altijd eten en drinken. Dankzij CirQ speelde ik al voor menselijke grijpmachine op festivals in Dranouter, Aalst, Zandvoorde en Terneuzen. Ik kwam zo op plaatsen waar ik nog nooit was geweest. Je leert zo’n festival ook achter de schermen kennen. Sommige mensen klagen dat ze inkomgeld moeten betalen op festivals, maar als je ziet wat voor materiaal daar allemaal staat, dan begrijp je dat volkomen.”

Jos is via CirQ niet alleen in te huren voor straatfestivals, maar ook voor huwelijks-, bedrijfs- of parkfeesten. Of hij ooit als menselijke klauwmachine in Oelegem zal passeren? “Met plezier, ze moeten maar bellen met mijn baas, Xavier van CirQ”, lacht Jos.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

De politie heeft vrijdagnamiddag een lichaam uit het Albertkanaal gehaald in Oelegem. Volgens onze informatie gaat het over een man uit Brasschaat die sinds donderdag vermist is.

Sinds het rooien van de 154 witte abelen langs de Oelegemsteenweg in Wommelgem in mei, heeft koetsier Jef Vervoort enorm veel last van boomscheuten in zijn weides. De stronken zullen pas …

In de Digitale Week, organiseert de gemeente Ranst op zondag 18 september in de bibliotheek een lezing over AI, of Artificiële Intelligentie.

Zanger Eddy Smets, die volgende maand 79 wordt, heeft een protestlied geschreven over wat hij omschrijft als ‘het oerwoud aan verkeersborden’ dat zijn dorp Broechem, en bij uitbreiding de hele …

De avondspits op de E313 van Antwerpen naar Luik verliep maandag erg moeizaam. De snelweg werd rond 17.45 uur in Ranst volledig afgesloten door een botsing met drie vrachtwagens. Een chauffeur zat …

Blijkbaar ligt de voormalige Britse basis in Emblem, ’t Engels kamp in de volksmond, nog veel inwoners uit Emblem en omgeving nauw aan het hart. De zes gegidste wandelingen van de Open …

De organisatoren van het Jaarmarktcomité verwachten het komende weekend veel volk in Broechem. Niet alleen door de muziekoptredens, maar ook de retrokoers, kinderrommelmarkt, mosselkermis en …

Het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst) opende op 2 september 2002 de deuren met tachtig asielzoekers. Intussen zijn dat vierhonderd bewoners geworden. Om die twintigste verjaardag te …

De brandweer is zaterdagochtend uitgerukt voor een uitslaande woningbrand aan Broechemhof in Ranst. In het pand verbleven op dat moment zes seizoensarbeiders. Ze konden tijdig het gebouw verlaten, …

In Grobbendonk werd donderdag afscheid genomen van Herman Vanspringel. Op zijn doodsbrief stond dat hij geboren was in Ranst. Hoewel zijn passage daar maar heel kort is geweest, was de …

“Kom proeven. Rood zwijntje krijgt hier een staartje”, staat in het groot te lezen langs de Liersesteenweg in Emblem. Voor de gewone passant klinkt dat wat cryptisch, maar liefhebbers van de Thaise …