Kippenschuur met elektrische ketelcascade - Installatie.nl

2022-06-10 21:52:10 By : Ms. Millie Zhuang

Home » Nieuws » Kippenschuur met elektrische ketelcascade

Een bijzondere installatie voor het verwarmen van een gigantische kippenstal in Twente. Het scharrelkippenverblijf van dik 100 meter lang heeft een cascade-opstelling van twee elektrische cv-ketels met in totaal 96 kW aan verwarmingsvermogen.

Het verhaal van deze nieuwbouwstal in het buitengebied van Beuningen is opmerkelijk. De stal van pluimveehouder Aveskamp komt naast een bestaande schuur, en vormt een onderdeel van een verplaatsing van het pluimveebedrijf naar het agrarische gebied rond de rivier de Dinkel. Er is geen aardgas, en warmtepomptechniek of biomassa waren voor de eigenaar geen optie.

Marcel Grondman van MGI Techniek uit Geesteren bedacht het installatieconcept, samen met Masterwatt, fabrikant van elektrische verwarmingsketels en Spirotech fabrikant van systeemontluchters en vuilafscheiders. “Uitgangspunt is bedrijfszekerheid, welke in deze sector heel belangrijk is”, zegt Marcel Grondman, die de agrarische installaties met zijn vierkoppige bedrijf als specialisme heeft. Volgens André Kok van Masterwatt is er in Nederland nog geen enkel agrarisch bedrijf van deze omvang, welke op deze manier verwarmd wordt.

Lees het hele projectartikel in Installatie.

De cascade van Calida High Power (2x 48 kW) op krachtstroom verwarmt het water in twee buffervaten van Oeg van elk 500 liter tot 85 graden. De warmte wordt via een verdeler verpompt naar het buizenverwarmingsysteem van Spiraflex, die in twee strangen aanvoer en retour (65 graden) door de hele lengte van de stal gaat. Deze buizen zijn, net als de voeding en drinkwatervoorziening voor de dieren aan katrollen opgehangen, en flexibel aangesloten. Dat is met name gedaan om tijdens het schoonmaken van de stal, dat na elke cyclus van 8 weken gebeurt, alle techniek omhoog te kunnen draaien. Maar in hoogte verstellen heeft ook gevolgen voor de stralingswarmte. Het is namelijk belangrijk de scharrelkuikens de eerste drie weken op een constante temperatuur van 35 graden worden gehouden. Daarna wordt de temperatuur langzaam afgebouwd tot 19 graden. Na 8 weken komen er nieuwe kuikens.

Om het stroomverbruik dekkend te krijgen moet het stallencomplex wel een 3x 250 ampère grootverbruikersaansluiting krijgen. Dat wordt straks wel voor een groot deel dekkend gemaakt door de stallen uit te rusten met dik 750 pv-panelen. 

Hieronder een video- en foto-impressie van het project

Dat zal lekker duur draaien, cop 1 en een 250A electra aansluiting. Milieu is er ook niet bij gebaat, dit kan met vloerverwarming en een warmtepomp voor 1/4e van dit verbruik.

Hoe warm moet een vloerverwarming zijn om 35°C in de ruimte te krijgen? Ga die kuikens dan niet allemaal tapdansen in een laag houtkrullen die nog op de vloer komt? En wil je de ontlasting van de kuikens versnelt drogen? Een solide installatie zonder teveel bewegende delen, ideaal. Minimum aan onderhoud en bedrijfszeker. Ze zijn echt goed bezig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een stap vooruit rondom de Gasketelwet: de Raad voor Accreditatie heeft de drie certificeringsschema’s voor… Lees verder →

Om één van de klimaatdoelen te halen moeten jaarlijks 187.500 woningen aardgasvrij gemaakt worden. Het… Lees verder →

Drie op de vijf HR-beslissers binnen technische organisaties vinden dat de overheid onvoldoende doet om… Lees verder →

Burgerhout gaat volgend jaar optioneel een zogeheten ‘windshield’ aanbieden voor de warmtepompbehuizing op het dak.… Lees verder →

Brandbrief Techniek Nederland: minister moet regie nemen. Draagvlak onder installateurs wankel. Lees verder →

Installatiebedrijven die op welke manier dan ook digitaliseren maken kans op de DigiDare Award. De… Lees verder →

Gebruikt uw bedrijf een totaaloplossing (ERP) die al uw primaire bedrijfsprocessen ondersteunt? Of werkt u… Lees verder →

Dit zijn de kabinetsplannen om de energietransitie te versnellen en sneller minder gas te gaan verbruiken. Lees verder →

Nu een rendementseis niet meer tot de mogelijkheden behoort om de mono-cv-ketel uit te faseren,… Lees verder →

NIBE komt met een universeel binnendeel voor een hybride installatie die eenvoudig is om te bouwen naar all-electric. Lees verder →

De hybride warmtepomp gaat als een warm broodje over de toonbank: door opschaling en innovaties dalen de prijzen, nog eens geholpen door een ruimhartige subsidie van 30%. Toch lopen, door personeelstekort en materialenschaarste de wachttijden op. De redactie van Installatie.nl analyseert de trend en inventariseert de verschillende hybride-smaakjes.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

Wat weet jij over de energietransitie, warmtepompen en cv-ketels? Test je kennis in Het Grote Installatie Puzzelboek. Bestel het boek hier.