Mysterie: hierom moet je glas scheiden op kleur in de glasbak - indebuurt Groningen

2022-03-18 05:42:37 By : Mr. Warming Wang

Vraag jij je wel eens af waarom je elke kleur glas moet scheiden in de glasbak? Het glas komt, anders dan je misschien zou denken, niet allemaal op dezelfde hoop terecht. Wij zochten uit waarom het belangrijk is om je glas te scheiden op kleur.

Groen gaat in de groene, bruin gaat in de bruine en wit gaat in de witte. En niet alleen in de glasbak, ook in de wagen blijft het glas op kleur gescheiden. Op deze manier kan het glas gerecycled worden.

De gemeente Groningen legt uit waarom we glas scheiden: “Wit glas is schaarser dan bont (gekleurd) glas. Bovendien kun je van wit glas wel bont glas maken, maar van bont glas geen wit glas. Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.”

Nadat het glas is opgehaald gaat het naar de glasfabriek. Daar wordt al het oude glas gesmolten, om er daarna weer nieuwe flessen en potten van te maken. De kleur van het glas blijft hetzelfde, ook wanneer je het omsmelt. Glas is eindeloos: je kunt het blijven recyclen. Van 1.000 kilo gebruikt verpakkingsglas wordt 1.000 kilo nieuw glas gemaakt. Daarom is het belangrijk om te sorteren op kleur.

In deze video legt Sjirk Bijma precies uit hoe dat in Groningen in z’n werk gaat:

Goed nieuws: wie glas weggooit, hoeft niet eerst de deksels van de potjes te halen. Ook hoeft het glas niet helemaal schoon te zijn. Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom – bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Thuis afwassen kost meer energie dan in de glasfabriek. Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, dan wordt je boodschappentas niet vies. Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt met een magneet uit het glas gehaald. Dan kunnen ook deksels opnieuw gebruikt worden.

Ander glas dan verpakkingsglas, zoals theeglazen, vensterglas, glas van foto- en posterlijsten, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen, is niet geschikt voor de glasbak. Dit glas hoort bij het restafval of moet je naar de milieustraat brengen. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit ‘geharde’ glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft. Milieu Centraal heeft een handig overzicht gemaakt van wat wel en niet in de glasbak mag.

Bertha Rijzenga is de eigenaresse van VanTosties: een caravan, die inmiddels is uitgebouwd tot een klein domein in ‘de bossen’…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Groningen en blijf op de hoogte van alles over en rondom Groningen.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022: zo stemden Groningers

Blijf op de hoogte van alles uit Groningen

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden