RSS

2022-08-19 21:35:13 By : Ms. Janice Hem

"Vuur zonder warmte!", zo omschrijft Andre Kapitein thermisch plasma. In zijn laboratorium in Haarlem propbeert hij samen met collega's aan oplossingen voor soms grote maatschappelijke problemen te werken. 

Pak an Doen - NH Nieuws

Een TL Buis is volgens Kapitein een goed voorbeeld van thermisch plasma. Als je het gas in de glazen buis voorziet van energie gaat het stralen, dan geeft het licht. Hij wil thermisch plasma gebruiken om lucht te zuiveren.

In varkensstallen worden proeven gedaan met de apparaten om de vervuilde lucht te reinigen. Hierdoor zou de uitstoot in de agrarische sector flink af kunnen nemen. In theorie gaat thermisch plasma een verbinding aan met de vuile lucht. Het is nu aan Kapitein om in de praktijk te testen of het werkt.

Bij bierbrouwerijen werkt het systeem al in de praktijk en Kapitein ziet ook mogelijkheden bij Tata Steel in IJmuiden. Iedereen die belangstelling heeft is welkom in het laboratorium. De uitvinder en zijn collega's willen af en toe ook gewoon iets leuks maken. De camera van de verslaggever is hopeloos ouderwets in vergelijking met wat ze hier kunnen. Door verschillende technieken te combineren zijn ze in staat om een ruimte in korte tijd te scannen en in levensechte filmbeelden om te zetten.

Met de bekende Ruïne van Brederode laten Kapitein en zijn medewerkers zien hoe het werkt. "Een landmeter is een hele dag bezig is om de ruïne op te meten en in kaart te brengen", zegt Kapitein. Met deze techniek is het binnen een paar seconden mogelijk om virtueel door het kasteel te lopen. 

Pak an doen Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]

© 2022 NH Nieuws, onderdeel van NH Media