Salute! Déze wijnbarren in Amsterdam wil je allemaal proberen

2022-06-10 21:46:40 By : Ms. Jojo Wu

Amsterdam barst van de leuke wijnbarren, maar je moet wel even weten waar aan te kloppen. Daarom tippen we met liefde onze favoriete adressen: van piepkleine plekken zonder kaart tot dé spot voor de lekkerste (bar)snacks.

Een bericht gedeeld door Café De Klepel (@cafe_de_klepel)

Intiem en sfeervol, en ook nog 's in het hart van de Jordaan. Franser dan Café de Klepel gaat het niet worden: naast een gigantische wijnkaart eet je hier ook nog 's geweldige kazen, charcuterie en huisgemaakte paté. Neem plaats aan de bar en laat je vooral adviseren, want aan wijnkennis geen gebrek.

Een bericht gedeeld door Bar Parry (@bar_parry)

Nog zo'n topper in het centrum! Bar Parry – het 'broertje' van Restaurant Balthazar's Keuken – is bij veel Amsterdammers al jaren favoriet, want voor goede wijn ben je hier aan het juiste adres. Veel wijnen zijn te verkrijgen per glas, en ze serveren mooie kleine gerechten zonder al teveel poespas (l'oeuf mayo!). Tevens een topplek voor een date, want je zit hier hoe dan ook knus – net als in Parijs – tegen elkaar aan.

Een bericht gedeeld door Compartir (@compartir.wijnbar)

In 'n hoop Amsterdamse wijnbarren kan je tegenwoordig makreelrilettes of zuurdesembrood bij je drankje krijgen, maar wat ze bij Compartir aanbieden, is next level: op weinig plekken vind je zulke originele, kleine gerechten om te delen. En dan zijn er ook nog 's veel vega opties – zo zien we 't graag! De kaart wisselt regelmatig, maar kent altijd genoeg pareltjes: van gougères met blauwekaasroom tot oesters met geitenkaas en drop.

Een bericht gedeeld door Alex + Pinard (@alexenpinard)

Alex & Pinard is stiekem misschien wel de leukste wijnbar van Oost. In een tof hoekpand in de Dapperstraat bundelen ze naar eigen zeggen 'levendige wijnen met smakelijke gerechtjes en fijne vibes', en dat dekt inderdaad wel aardig de lading. Er wordt wijn geschonken van kleine producenten, en op het brede terras voelt het even alsof je op vakantie bent. Zusje Bar Pif is overigens ook een aanrader.

Een bericht gedeeld door OTTO VOLANTE (@otto__volante)

OTTO VOLANTE werd een week voor het begin van de coronacrisis geopend, en is daardoor (onterecht!) nog een wat minder bekende wijnbar in Amsterdam. Maar oh, wat is deze gemoedelijke zaak aan de Overtoom het bezoeken waard: ze hebben hier 'n fantastische wijnkaart met alleen maar natuurwijnen, en serveren gerechtjes die behoorlijk hoog op smaak (en vaak ook nog 's vegetarisch of veganistisch) zijn.

Een bericht gedeeld door Glouglou Wine Bar (@glouglouamsterdam)

GlouGlou zit gevestigd in de Pijp, en is een wijnbar met alleen natuurlijke wijnen. Biologisch en zonder kunstmatige toevoegingen, dus. Het pand heeft – mede door de glas-in-lood ramen – een klassieke en charmante uitstraling, en ook nog 's een gigantisch gezellig terras. Bar Centraal, de 'broer' van GlouGlou, is ook een tip.

Tweede van der Helststraat 3, 1073 AE Amsterdam

Een bericht gedeeld door 4850 (@4850nl)

Bij 4850 in Oost eet je niet alleen geweldige kaneel- of kardemombroodjes, maar kan je in de middag ook terecht voor een glas of fles wijn met kleine hapjes (afkomstig uit het assortiment van eigenaar en sommelier Daniel Schein). Met hun wijnkamer wordt de temperatuur van hun flessen nauwkeurig geregeld, zodat je altijd het best mogelijke glas voor je neus krijgt.

Een bericht gedeeld door De Nada (@denada.amsterdam)

Fans van wijn én muziek willen neerstrijken bij De Nada, een vrij nieuwe wijnbar in de Rivierenbuurt. De sfeer is hier lekker casual (je kan niet reserveren), en op de kaart staan goede ciders en oranje wijnen.

Een bericht gedeeld door Restaurant Alba (@alba.ams)

Dit is technisch gezien een wijnbar én restaurant, maar daar doen we niet moeilijk over. Alba is namelijk fantastisch om een keer te proberen: hun wijnen zijn afkomstig van kleinere wijnboeren, waardoor ze veel bijzondere flessen (grotendeels natuurwijnen) in de aanbieding hebben. En de borrelkaart biedt 'n hoop simpele happen van topkwaliteit, zoals pimientos de pàdron met sour cream en pita met labneh.