Stroom opwekken met ramen - Installatie.nl

2022-05-28 05:18:32 By : Mr. Martin Yan

Home » Nieuws » Stroom opwekken met ramen

De PowerWindow, een stroomopwekkende ruit, wordt in juni voor het eerst toegepast bij een Nederlands gebouw. Een kantoorpand in Nijmegen krijgt een aantal PowerWindows en als de resultaten positief zijn, zullen de ramen een jaar later breed uitgerold worden.

De PowerWindow is ontwikkeld door de Nederlanders Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo. Als studenten van de TU Delft ontvingen ze voor hun product vorig jaar de ‘Living Daylights Innovation Award’. De PowerWindow is een raam met een luminescerende coating die een deel van het zonlicht ‘vangt’ en via zonnecellen aan de rand van het raam, omzet in stroom. Het invallende zonlicht brengt sommige elektronen in de coating in een hogere energietoestand, waarna ze terugvallen en weer licht uitzenden. Dit luminescentie-licht kan vervolgens niet meer ontsnappen en wordt naar de randen van het raam geleid. Daar zetten zonnecellen het licht vervolgens om in elektriciteit.

“Per vierkante meter glas kun je ongeveer een laptop van stroom voorzien”, zegt Kesteloo tegen RTL Nieuws. De bedenkers van de PowerWindow zeggen verder dat er veel belangstelling is voor de energieopwekkende ramen. Er zijn zelfs al gesprekken gevoerd met sjeiks in Dubai.

RTL Nieuws maakte de volgende video over de PowerWindow:

Geachte redactie en lezers Als ik dit raam bekijk wordt de “spouw “ruimte tussen de beglazing breder om oppervlak te verschaffen voor de zonnecellen tussen de ramen. Ik vraag mij af of de isolatiewaarde van dit raam niet achteruit gaat omdat in een te brede spouw, convectie van lucht plaats kan vinden, door afkoeling aan de buitenkant en opwarming aan de binnenzijde , waardoor de isolerende waarde achteruit gaat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

CO-keur, een systeem waarbij de certificering bij CO-keur ligt en zzp’ers hier onder licentie gebruik… Lees verder →

Nieuwe gebouwen met een dakoppervlak van 250 vierkante meter of meer moeten vanaf 2025 verplicht… Lees verder →

Speel de Ventilatie Quiz van Installatie.nl Lees verder →

De VSK heeft vorige week 28.299 bezoekers naar de Jaarbeurs in Utrecht. De organiserende Jaarbeurs… Lees verder →

Nefit Bosch heeft met een nieuwe HR-ketellijn voor groot vermogen: de Condens 700 WP. Deze… Lees verder →

Een handige hulp voor wie op een veilige manier zonnepanelen op hoogte wil brengen. Steigerspecialist… Lees verder →

Tijdens de VSK presenteerde Remeha een uitbreiding van haar E-HP warmtepompserie. Dit geldt zowel voor… Lees verder →

ISSO komt met een gratis kennisdocument over energieopslag. De ‘Handreiking energieopslag en netinpassing’ staat vol… Lees verder →

Dag 4 van de VSK. In onze dagelijkse video gaan op zoek naar de toekomst.… Lees verder →

De plussen en minnen van de 25e VSK op een rijtje, in de gebruikelijke na-analyse.… Lees verder →

De hybride warmtepomp gaat als een warm broodje over de toonbank: door opschaling en innovaties dalen de prijzen, nog eens geholpen door een ruimhartige subsidie van 30%. Toch lopen, door personeelstekort en materialenschaarste de wachttijden op. De redactie van Installatie.nl analyseert de trend en inventariseert de verschillende hybride-smaakjes.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

Wat weet jij over de energietransitie, warmtepompen en cv-ketels? Test je kennis in Het Grote Installatie Puzzelboek. Bestel het boek hier.