Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen | WielerFlits

2022-08-26 21:35:34 By : Ms. Weiya Wei

Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. De Nederlander had zijn afscheid van de wielersport al aangekondigd, maar zou dit najaar nog enkele koersen rijden, waaronder het wereldkampioenschap tijdrijden in Australië. Nu heeft Dumoulin echter besloten om met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière te zetten.

“Tom Dumoulin heeft besloten om zijn wielercarrière onmiddellijk te stoppen”, schrijft Jumbo-Visma op sociale media. Vervolgens is Dumoulin zelf aan het woord: “Ik heb er hard voor gewerkt, er heel veel passie en plezier uitgehaald, en heb schitterende prestaties geleverd. Dat zal ik nooit vergeten.”

In een reactie op zijn eigen sociale media gaat Dumoulin dieper in op zijn afscheid. “Ongeveer twee maanden geleden kondigde ik aan dat ik aan het eind van het jaar zou stoppen als professioneel wielrenner. Ondanks de liefde voor de fiets merkte ik het hele voorjaar al dat het niet liep zoals ik wilde en ik klaar was voor een nieuwe levensfase. Ik had wel nog één project heel hoog op mijn wensenlijst staan om daar nog één keer te knallen mijn carrière op die manier met een knal af te sluiten. Dat was het WK in Australië.”

“Ik had de droom de weg daarnaartoe aan te pakken zoals ik ook de weg richting de Spelen in Tokyo aanpakte. Met een gevoel van vrijheid, op mijn manier, op mijn voorwaarden, met ondersteuning van mijn team en met mijn eigen intrinsieke motivatie als belangrijkste brandstof. Dat heeft met toen het plezier teruggebracht in de fiets dat ik zocht.”

Crash in september 2021 “Maar ik merk dat het me nu simpelweg niet meer lukt”, gaat Dumoulin verder. “De tank is leeg, de benen voelen zwaar en de trainingen lukken niet zoals ik had gehoopt en zoals nodig is voor een goede prestatie op het WK. Sinds mijn harde crash vorig jaar september op training is er opnieuw iets geknakt. Ik moest de weg terug naar boven wéér onderbreken en wéér een teleurstelling verwerken. Het was er een teveel.”

“Ondank dat het afscheid anders is gelopen dan ik hoopte, kijk ik terug op mijn carrière met ongelofelijk veel trots. Ik heb er keihard voor gewerkt, ik heb er jarenlang heel veel passie en plezier uitgehaald en schitterende prestaties neergezet. Dat ga ik onthouden.”

Toekomst En nu? “Nu is het tijd om te genieten van andere dingen in mijn leven en er te zijn voor de mensen die mij dierbaar zijn. Grote dank aan de ploeg en iedereen die mij bij deze fantastische carrière heeft bijgestaan en heeft meegeleefd. En een speciale dank aan mijn vrouw, die er al die jaren voor mij is geweest”, sluit de Girowinnaar van 2017 af.

Woensdag zou Dumoulin starten in de Ronde van Denemarken, maar dat gaat nu dus niet door. De laatste wedstrijd uit de carrière van Dumoulin is de Clásica San Sebastian geweest, eind juli. Daar wist de Nederlander de finish niet te halen. Onlangs gaf hij vanwege ziekte verstek voor de Profronde van Etten-Leur, waar het afscheidsfeestje van het Nederlandse publiek plaats zou vinden.

Bedankt Tom! Heb staan juichen op de bank toen je de Giro won. Het ga je goed

Zo is het, heerlijk genoten! Bedankt Tom!

Ik ook, maar ik wil ook een echt afscheid. Stoppen is geen afscheid. Dus ik hoop ergens nog een evenement waar dit afscheid en de fantastische carrière gevierd kan worden. Nou schijnt TD daar niet van te houden, maar gun ons ook wat.

Die Giro staat bovenaan een select lijstje met wieleroverwinningen waarvan ik ten tijde van het EPO-tijdperk de hoop had opgegeven dat we ze ooit nog mee zouden maken.

Heeft ons veel mooie momenten bezorgd en iets gedaan wat ik niet meer dacht mee te maken na de Rob Ruijgh jaren. Hopelijk vindt hij weer geluk in zijn maatschappelijke leven.

Ik vind het toch erg jammer maar begrijp het ook wel weer. Bedankt voor de mooie momenten!.

Wat een raar moment. Hij had toch nog veel zin in Australië.? Jammer. Het ga je goed Tom.

Hij legt toch uit waarom ook Australië geen optie meer is?

Vorige maand nog schelden met stront over het WK, nu stoppen. Wat gebeurt er allemaal in zijn hoofd?

En wat gaat deze man nog 50 jaar doen in het leven? Hopelijk vindt hij iets om de opkomende bitterheid te verdrijven.

Ja hij heeft wel de glazen ingegooid voor renners die graag de wk tijdrit hadden willen rijden

Zo hee, wie doet er nou bitter?

Die stront was niet bedoeld voor het WK, maar voor de mensen die maar door bleven zeiken over de manier waarop Dumoulin toch nog probeerde om het beste van zijn carrière te maken. Misschien was het zelfs wel voor jou.

Vraag me ook af wat er in die vent zijn hoofd omgaat. Ik heb één woord voor dit nieuws: ein-de-lijk!

Één van de groten. Benieuwd wat hij nu gaat doen, maar eerst even bijkomen lijkt me.

Mwah, enigszins overdreven als je het mij vraagt. Winst in de Giro was fantastisch maar verder?

Naar Nederlandse maatstaven natuurlijk. Echt verwend zijn we de laatste decennia niet. Mollema de rittenkaper, wat sprinters, en Kruijswijk die bijna de Giro won maar uiteindelijk maar één (1!!!) keer in zijn carrière als eerste over de finish kwam (rit in de Ronde van Zwitserland). In het land der blinden in eenoog koning. Qua Dumoulin staat me vooral nog de 9e etappe in de Vuelta van 2015 bij. Fantastische zege was dat.

@zacht, de vuelta 15 was inderdaad prachtig om te zien vooral die rit waar hij Froompie nog net voorbij ging. Laatst nog eens terug gekeken.

Ja, wanneer ben je één van de groten? Voor mij is het met een WK, een grote ronde, een aantal nationale titels, een paar keer podium in een grote ronde, wat kleinere rondes en vreselijk mooie overwinningen, zoals inderdaad die Vuelta van 2015, een zilveren plak in Rio (genoeg zo?) eigenlijk geen discussie of hij één van de groten is. Wat is hij dan? Dat sentiment komt over een decennium of twee wel, dan hebben we het over de tijd van Van der Poel, Jakobsen en Dumoulin.

@zacht " In het land der blinden in eenoog koning."

Doe even normaal. Alsof elke natie meerdere GT winnaars in haar gelederen heeft. Er zijn jaarlijks maar drie Grand Tours, dus er één winnen is al niet evident. Wanneer won België voor het laatst nog eens een grote ronde? In 1978?

Tom Dumoulin is een absolute grootheid, en niet alleen volgens Nederlandse maatstaven, maar gewoon volgens internationale maatstaven. Een wereldtopper!

1 vd grote tijdrijders dat wel. Maar een giro is geen tour.

Hij zal voor mij altijd een grote sport held zijn.

Interessant Bontempi dat dat aan jou is om te bepalen. Sta ik toch heel anders jn.

Ja heel bijzonder…degenen die hem verafgoden ook tegelijk afegeven op zn criticasters. Andersom zie je dat niet. Zal wel een teken van deze tijd zijn

Waarschijnlijk na wikken en wegen een juiste beslissing. Kon met zijn benen zijn verstand en goede gevoel niet meer bijhouden. Held!

De grootste Nederlandse rondrenner van de laatste 40 jaar. Jammer dat het de laatste jaren zo moeizaam voor hem verliep. Hij zal daar zelf de meeste last van hebben gehad. Alhoewel, als ik hier de reacties lees weet ik dat laatste niet zo zeker.

+1 Je hebt een groot hart Marik. Slechts weinigen beseffen wie nu echt de zwaarste klappen opvangen. Mooi dat je daar bij stil staat.

Het is ook heel vervelend als je een nieuwe renner moet vinden om constant af te zeiken. Sommige van die gasten vallen in een zwart gat.

Dank voor je mooie woorden Panache!

Dit was te verwachten na afgelopen maanden.

Mooie carriere, prachtige Giro zege, daarna in een knoop gekomen die hij niet al fietsend kon ontwarren. Ik wens hem veel succes met zijn leven buiten topsport.

Dank je wel, Tom! Heb enorm genoten van je mooie overwinningen! Je was een groot wielrenner. Veel geluk en plezier je je leven buiten het wielrennen.

Jammer dat we hem niet meer op als prachtige stylist op zijn tijdritfiets gaan zien. Genoten van zijn overwinningen en eerlijkheid.

Ben wel benieuwd wat hij gaat doen, maar ik vermoed niks in de wielersport.

Tom, de man van de rare beslissingen. Maar enorm veel respect. Prachtige carrière. Top renner.

Wie weet doet hij zijn bijnaam, ‘Raymond van Barneveld van het wielrennen’, eer aan en maakt hij na een klein jaar zijn rentree!

Ik heb die bijnaam nog nooit gehoord en toch zit ik al ruim tien jaar op Wielerflits!

Hij was natuurlijk afgelopen week ziek. Mogelijk heeft dat er nu mee te maken. En eerlijk gezegd snap ik dat ook wel. Iedere keer weer iets, terwijl je eigenlijk niets mag tegenkomen om echt top te worden. Petje af voor hem, wat hij ons heeft gebracht aan mooie momenten. Laten we die koesteren.

Het ga je goed TOM!

Geen hele grote verrassing eigenlijk. Jammer dat zijn wielerverhaal zo als een nachtkaars uitgaat, maar voor mij blijft hij toch altijd een held. Ik heb jarenlang enorm van hem genoten.

Groot sportman. Helaas is de pijp al even leeg. Dank voor de mooie momenten en het ga je goed Tom (lekker genieten van de anonimiteit).

Ik ga ervan uit dat al die huilstruiken hier zo reageren uit teleurstelling. Zo niet, dan zou ik even bij jezelf te rade gaan of je wel goed in je vel zit.

Had Tom graag een ander afscheid gegund (en hij zichzelf ook) maar heb genoten van zijn prestaties én presentatie. Bedankt Tom!

Je hebt ” wat mij betreft ” helemaal gelijk….Ik had hem heel erg nog een tt medaille gegund

Bedankt Tom! Er zijn weinig sporters die ’t Nederlandse publiek zo hebben kunnen roeren als jij. Met 2017 en 2018 als hoogtepunten. Chapeau! Gefeliciteerd met een geslaagde carrière.

PS Dikke middelvinger naar alle haters hier op dit forum. Wat een trieste bedoeling.

Fantastische renner die ons prachtige dingen heeft gegeven. Wie had 10 jaar geleden gedacht dat we het afgelopen decennium een Nederlandse grote ronde winst zouden meemaken. Wel het perfecte voorbeeld van iemand met zoveel potentie, maar die de demonen in z’n hoofd niet aankon. Jammer…

Kortom…. Iedereen heeft er weer een mening over. Blijft een enorme klasbak waar we met z’n allen veel plezier aan beleeft hebben.

Mixed feelings. Enorm genoten van Tom, nog meer van zijn tijdrijden dan van de Giro winst, maar de afgelopen jaren enorm veel ergernis opwekkend. Van een held tot een zeikerdje. Achteraf kijk je een koe etc maar was liever drie jaar eerder gestopt.

Zo slim als een boer, heeft hij z’n boerenverstand laten spreken. Kan nu goed gaan boeren. De rest kan in de… zakken. Was al dat geleuter, gepraat over hem ipv met hem waarschijnlijk spuugzat. Groot renner en persoonlijkheid, held! Het ga je goed.

Van held tot zeikerdje…. Tjonge jonge….

Alle respect voor Tom en wat hij bereikt heeft. Maar voor zijn team was dit een kat in de zak kopen. Veel betalen voor niets. Gelukkig heeft Jumbo nog genoeg goede renners over. En Tom, ga vooral iets doen wat niet met wielrennen te maken heeft, hier word je blijkbaar niet gelukkig van.

You win some, you lose some. Dat hoort bij ondernemen. Daarbij heeft hij ook salaris ingeleverd op t moment dat hij sabbatical nam, etc. Dat voor Jumbo en Tom dit niet gelopen is zoals gewenst lijkt me logisch, maar al met al is dit wel fair afgehandeld.

Misschien eens verder kijken dan ‘lovejumbovisma’ alleen?

Een beetje triest einde van een mooie doch korte carrière. Met wat meer geluk, had er veel meer ingezeten. Toch bedankt Tom voor een aantal mooie wielerdagen.

Helemaal mee eens. Denk dat dit ook voor de meeste hier vooral de frustratie is. Het gevoel dat er meer in gezeten had en dat we dat ook graag hadden willen zien, van hadden willen genieten en willen meemKen

Niet verrassend, maar wel erg jammer. Als het mentaal "op" is en je dat niet kunt compenseren met successen, dan is deze keuze de beste die er is. Wieler-euthenasie.

En wat mij betreft is het misgegaan na zijn Giro-zege. Daar op de Markt in Maastricht. Waar het besef kwam dat zijn leven nooit meer hetzelfde ging zijn, dat er altijd de verwachtingen waren ook al kwam je zelf om te knechten of je in vorm te fietsen. Mogen werd moeten, en interne drive werd externe druk.

Voor mij 1 van de beste en ook mooiste coureurs van Nederland. Mooie kop, schitterende stijl, geweldige interviews, boeiende persoonlijkheid. Erg jammer, maar ik hoop dat dit hem pleziert. En dat hij zich niet te veel aantrekt van al die nuilers hier.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.